Topul celor mai grele jocuri Nintendo SNES

Întrucât  în mediul online s-a iscat deja o nouă isterie în ceea ce priveşte posibilitatea de a achiziţiona o consolă SNES mini datorită numărului redus de bucăti disponibile şi pentru că mai toată lumea îşi doreşte să pună mână pe o astfel de bijuterie care poate fi considerată pe bună dreptate o emblemă a trecutului în privinţa jocurilor video, m-am gândit să fac o trecere în revistă a celor mai grele jocuri Nintendo SNES.

  • Teenage Mutants Ninja Turtles IV: Turtles in time

Este un joc căruia i-am dedicat o recenzie pe larg în cadrului blogului nostru cu ceva timp în urmă, însă de această dată voi face referire doar la partea care dă naştere dificultăţii sporite. În primul şi în primul rând, atunci când vorbim despre un joc pe consolă, gândul ne duce către copii şi adolescenţi, aşadar, dificultatea jocului trebuie urmărită oarecum în raport cu vârstă jucătorului iar Teenage Mutants Ninja Turtles IV beneficiază din belsug de tot soiul de situaţii limită care vă fac misiunea extreme de grea. Principală cauză a eşecului în cazul de faţă o reprezintă numărul ridicat de inamicii care la un moment dat vă vor ataca din toate părţile, astfel că o simplă ezitare din partea vostră va aduce după sine încasarea unui număr mare de lovituri pentru personajul vostru, astfel ca indicatorul de viaţa se va micşora cu rapiditate.

  • Super Mario World 2: Insula lui Yoshi

De această dată Bebeluşul Super Mario  este cel care are nevoie de ajutor şi protecţie, iar bunul său prieten, micuţul dinosaur verde pe nume Yoshi este cel care primeşte misiunea dificilă de a-l ajuta pe micuţul Mario să ducă la bun sfârşit misiunea de a-şi salva fratele mai mare pe nume Luigi din mâinile monstruleţului Bowser. Cu toate că jocul se numeşte Super Mario World 2, în fapt acţiunea precum si vârsta personajelor ne indică faptul că lucrurile stau cu totul invers şi anum  ,acest episod ar trebuii să preceadă în mod normal  primul titlul al francizei aka Super Mario World, însă Nintendo foloseşte aici aceeaşi tehnică de la Hollywood cu care suntem déjà obişnuiţi. Provocare cea mai mare pe care acest joc emeblematic o aduce cu sine, este aceea de a termina fiecare nivel fara a fi atins de opoenti astfel încât să puteţi accesa stage-urile secrete.

  • Super Castelvania IV

Jocurile din seria Castelvania pur şi simplu nu puteau lipsi din topul nostru întrucât gradul de dificultate impus de acestea, încă pe de vremea pe când prima consolă Nintendo Nes facea furori în rândurile pasionaţilor, este arhicunoscut. Cu toate că personajul principal Simon a primit o serie de noi abilităţii cei de la Capcom au recosntruit atât stage-urile cât şi oponenţii astfel încât echilibrul să fie păstrat.

  • Super Star Wars: The Empire Strikes back

Un joc bazat pe episodul Star Was cu acelaşi nume, este în opinia mea unul dintre titlurile ale cărui stage-uri sunt dintre cele mai intimidante. Numărul de oponenţi este copleşitor, atacurile survin din toate părţile iar situaţiile limită în care personajul principal poate murii instantaneu sunt foarte dese. Super Star Wars: The Empire Strikes back este un joc al carui nivel de dificultate este ridicat incepand chiar cu primul stage, astfel ca pentru multi poate fi considerat oarecum frustrant, cu toate acestea  menţinându-şi o poziţie stabilă însă în topul preferinţelor celor pasionaţii de retro gaming.

  • Prince of Persia

Prince of Persia este unul dintre titlurile încadrate în categoria jocurilor de platformă, însă total atipic, iar asta se datorează în primul rând felului în care personajul principal interacţionează cu mediul înconjurător, astfel că fiecare mişcare necesită o sincronizare perfectă, fie ca e vorba de un simplu pas, o săritură peste obstacole, evitarea capcanelor sau lupta cu vreun inamic. Anumite planşe sunt atât de dificile întrucat uneori ai senzaţia ca te afli mergând printr-un câmp de mine legat la ochi. Cea mai mare provocare din cadrul jocului o reprezintă însă timpul limitat de 120 de minute, timp care daca se scurge anulează întregul progres, iar misiunea voastră eşuează chiar dacă spre exemplu aţi ajuns în ultimul nivel.

  • Super Ghouls N Ghosts

Super Ghouls N Ghosts işi merită pe deplin locul în cadrul acestui top al celor mai dificile jocuri retro fiind poate cel mai greu dintre toate titlurile asupra carora ne-am oprit în cadrul acestui articul. Incepând cu felul în care personajul răspunde la comenzi, continuuând cu mecanica jocului şi culminând cu numărul impresionant de mare de inamici, obstacole şi finalul neaşteptat putem afirma că Super Ghouls N Ghosts este un horror care devine horror de jucat.  Provocarea cea mai mare o reprezintă ducerea la bun sfârşit a misiunii pe care eroul principal pe nume Arthur trebuie să o săvârşească oarecum 2 ori, întrucât în momentul în care veţi ajunge la ultimul nivel, în loc să urmeze o luptă finală contra Boss-ului pentru eliberarea prinţesei, personajul vostru este trimis înapoi în primul stage pentru a intra în posesia unui item special fară de care boss-ul nu poate fi învis. De acum drumul lung si plin de pericole trebuie parcurs din nou, iar asta cu siguranţă va scoate peri albi multura.

  • Zombies Ate my Neighbours

Jocul Zombies Ate my Neighbours este prea puţin cunoscut în randul pasionaţilor de jocuri retreo cu toate că se poate încadra cu succces la categoria celor mai bune titluri dezvoltate pentru consola SNES, fiind printe altele unul dintre primele jocuri în care zombi îşi fac debutul. Construit sub forma unui joc de platformă de tip top-down shooter Zombies Ate my Neighbours vine să ne provoace cu o misiune de salvare care se întinde dealungul a 48 de stage-uri care mai de care mai dificil de abordat. Având la dispoziţie o mulţime de arme şi item-uri ce pot fi folosite împotriva oponenţilor puteţi fi uşor induşi în eroare crezând că parcursul vostru va fi simplu, însă odată ce teroarea se dezlănţuie veţi constată tocmai opusul.  Cu toate că acţiunea este repetitivă constând în mare parte în efortul depus de personajul principal pentru a-şi elibera vecinii din cartier cazuţi în mâinile zombilor, stage-urile sunt destul de bine individualizate şi cosmetizate astfel că interesul jucătorului nu piere chiar atât de uşor, în ciuda tutoror frustărilor apărute din pricina dificultăţilor întâlnite.

  • Actraiser

Actraiser este un mix între genul side scrolling platformă şi modelul de jocuri ce implică simularea construirii unui oraş virtual, un joc care la vremea sa a primit foarte multe aprecieri datorate în parte atât stilul vizual deosebit de atrăgător, soundtrack-ului de excepţie cât şi mecanicii sale în ceea ce priveşte modul de interacţionare între personaje si mediul ambiant. În cazul în care poate vă întrebaţi care este motivul pentru care acest titlu se regăseşte în topul nostru dedicat celor mai grele jocuri pe consola Nintendo SNES, ei bine tocmai partea de tip side scrolling platformă este problema, întrucât conţine foarte multe secţiuni în cadrul stage-urilor unde pur şi simplu nu există loc de greşeală. Un astfel de exemplu grăitor este dat de numărul ridicat de situaţii în care jucătorul este nevoit să-şi coordoneze perfect săriturile şi atacul astfel încât în timpul saltului peste gropi sau alte obstacole să-şi protejeze viaţa.