Testoasele Ninja 4 – Calatorie in timp

Astazi am ales sa fac o scurta trecere in revista pentru unul dintre cele mai frumoase jocuri SNES pe care le-am jucat si anume “Turtles in time” sau “Testoasele Ninja 4 – Calatorie in timp”. Ca mai toate jocurile clasice ce s-au bucurat de un mare succes si acest titlu a fost oferit mai intai in varianta arcade pentru salile de jocuri, insa in anul 1992 apare si portarea pentru Super Nintendo.  Varianta de SNES aduce cu sine insa o serie de diferente notabile raportate la jocul arcade, iar acestea  constau in adaugarea unei serii de oponenti noi incluzand aici si diversi “mini boss-i”, precum si un stage in plus .

Testoasele Ninja 4 - se fura statuiaScenariul jocului este unul simplu: maleficul Krang fura Statuia Libertati, iar Testoaselor Ninja le revine misiunea de a o recupera.  Drept urmare se anunta o cursa contra cronometru in care eroii nostril se vor confrunta cu soldatii Clanului Picior peste tot pe strazile orasului New York dar si in canalizari pentru ca in cele din urma sa ajunga in barlogul Tehnodromului . Aici lucrurile se complica cu adevarat intrucat Testoasele Ninja vor da piept cu cei doi mutanti Tokka si Rahzar, urmati mai apoi de puternicul Shreder in persoana.

testoasele ninja vs ShrederDupa ce Shreder este invins prin aruncarea altor oponenti catre el, personajul vostru este prins intr-un vortex atemporal care o sa va poarte prin diverse perioade de timp unde trebuie sa completati diverse misiuni, pentru ca in final sa urmeaze confruntarea finala cu Krang si Super Shereder.

Testoasele Ninja 4 - alege personajulAcum ca am facut o trecere sumara in revista a scenariului de joc, propun sa luam lucrurile in ordine fireasca.

Asadar la momentul inceperii unui nou joc va puteti alege personajul favorit Michelangelo, Donatelo, Raphael sau Leonardo, fiecare dintre acestia beneficiind de arme si tehnici de lupta diferite. Faptul ca fiecare dintre testoasele ninja are propiul set the atacuri si combo-suri ce constau in succesiuni rapide de lovituri si prize cu aruncari aduce jocului o dinamica si o libertate de miscare ce creeaza un “feeling” real care nu se intalnea in mai nici unul din jocurile existente pe piata la vremea sa. Spre exemplu in functie de distanta de la care se executa un atac asupra unui oponent acesta este diferit si poate consta intr-o lovitura de arma, o priza urmata de o aruncare, o lovitura de picior sau o succesiune de lovituri, sau chiar folosirea unui adversar pe post de arma si scut impotriva celorlalti prin tinerea acestuia de o mana si aruncare dintr-o parte in alta, sau chiar aruncare acestuia direct catre ecran spre voi.

Testoasele Ninja 4 - scena din jocLa fel ca in episoadele precedente ale seriei de jocuri cu Testoasele Ninja si de aceasta data jucatorul poate interactiona cu diverse elemente ce fac fac parte din decorul scenei, exemplu, hidranti care odata loviti se transforma in adevarate proiectile ce vor dobora orice le sta in cale, conurile de separare a traficului care de asemeni pot fi lovite si aruncate catre oponenti. De asemeneni pe langa obisnuitii soldati ai Clanului Picior care va vor ataca mereu, in functie de plansa de joc in care va aflati va trebuii sa va feriti si de tot felul de alte obstacole si pericole precum uriasele bile de fier suspendate cu lanturi, sau platforme ce se prabusesc , sau sa evitati caderea de la inaltime si de alte multe provocari in acest sens.

Plansele de joc sunt destul de variate lasand o impresie generala foarte buna, astfel ca locurile in care se desfasoara actiunea cuprind atat scene ce se petrec pe  strazile New York-ului cat si in subteran dar si pe trenuri aflate in mers sau chiar la bordul unui Hooverboard, iar detaliile grahice abundente completeaza perfect tabloul folosind la maxim performantele consolei SNES.

Comparat cu predecesorul sau “Testoasele Ninja 3” noul titlu pare ceva mai usor, pretioasele pizza ce ofera refacerea energiei sunt prezente in numar mare si parca apar mereu exact cand ai mai mare nevoie, luptele contra Boss-ilor sunt oarecum usor de castigat cu exceptia celei impotriva lui Slash care pune cele mai multe probleme.

Testoasele Ninja lupta finala contra Shreder Neasteptat, confruntarea finala cu Krang si Super Shreder pare o simpla joaca, comparativ cu lupta dusa contra altor mini Boss-ii intalniti pe parcurs, insa tineti minte, cel mai important lucru de care trebuie sa tineti cont pentru a va face viata mai usoara in timp ce jucati, daca pot spune asa, este sa evitati a fii inconjurat de inamici.

Fiind un joc de tip “beat em up” sau “de bataie” mai pe romaneste in principiu dupa ce treceti de primele stage-uri actiunea  o sa vi se para repetitiva, insa prin prisma faptului ca aveti la dispozitie mai multe tipuri de atacuri precum si un numar foarte mare de inamici diferiti plus o poveste interesanta , la care se adauga o grafica deosebit de buna pentru un joc SNES, “Testoasele Ninja 4” este distractiv si captivant pana la sfarsit.

Personal am avut sansa sa joc acest titlu in varianta arcade la o sala de jocuri prin 1999 daca tin bine minte undeva pe litoral, iar varianta SNES am jucat-o cu ajutorul emulatorului de tip Mame32 pentru PC, intrucat nu detin caseta originala pentru Nintendo in colectia personala.

Sper insa, ca in curand, sa reusesc sa-mi asamblez propriul mini cabinet de tip arcade cu butoane si joystick-uri pentru ca nimic nu se compara cu asta, iar atunci probabil pe langa jocurile preferate gen Street Fighter 2 si Mortal Kombat 2, Testoasele Ninja 4 imi va face cu ochiul.