Super Mario Run se lanseaza pe Iphone 7

La începutul acestei săptămâni o ştire despre lansarea unui joc cu Mario oficial creat de compania mama Nintendo pentru dispozitivele Ios (Iphone si Ipad) s-a răspândit cu repeziciune în mediul online astfel că internauţii au fost luaţi prin surprindere şi pusi pe jar totodată dacă mă pot exprima aşa, întrucât ştirea vorbeşte despre o lansare ulterioară mai exact în data de 25 decembrie 2016 fix în ziua de Craciun, după cum reiese din conferinţa de prezentare ţinută de chiar Shingeru Miyamoto însuşi în data de 7/09/2016 la evenimentul organizat de Apple cu ocazia prezentarii noului sau model Iphone 7.

În cadrul acestei conferinţe a fost prezentat şi un scurt demo al jocului în cauză al cărui nume oficial este de acum Super Mario Run.

Conform spuselor lui Miyamoto este primul joc Mario pe care îl poti juca cu o singură mână sau mai bine zis cu un singur deget, iar acest lucru este posibil datorită faptului că Super Mario Run a fost gândit ca un runner de tip side scrolling în care personajul alergă de unu singur, jucătorului revenindu-i misiunea de a executa salturi peste tot felul de obstacole sau oponenţi prezenţi în calea sa.

Super Mario Run Iphone 7Jocul dispune de trei moduri diferite în care poate fi jucat iar acestea sunt după cum urmează:

  1. Primul mod presupune colectarea cât mai multor monezi şi parcurgerea fiecărui nivel în parte înainte ca timpul alocat să expire, iar Mario se va comporta diferit în funcţie de durată apăsării cu degetul pe ecranul tactil al telefonului astfel că acesta va executa sărituri variate mai înalte sau mai joas, simple sau complexe,  sau fie se va folosii de diverse alte obiecte, ziduri sau obstacole prezente în calea sa pentru a le excalada, etc.
  2. Al doilea mod este de tip versus şi presupune provocarea altor jucători prin încercarea de a realiza o impresie artistică cât mai deosebită prin efectuarea unor miscări cît mai spectaculoase, de cele mai multe ori aproape la limită care să impresioneneze astel cât mai multi Toad, (personaje în forma de ciuperci, prieteni de ai lui Mario) care l-a sfârşitul planşei vi se vor alătura şi care vor devenii locuitori permanenţi ai regatului vostru cunoscut drept “The Mushrooms Kingdom” sau “Regatul Ciupercilor” intr-o traducere mot a mot.
  3. Cel de-al treilea mod este unul ce presupune construiea propriului regat asa cum aminteam ceva mai sus prin cheltuirea monezilor adunate şi cu ajutorul personajelor Toad care vi se alatură pe parcurs.

Miyamoto a specificat destul de clar ca jocul va trebuii achizitionat din cadrul Itunes pentru început în cuantumul unei sume platite, însă vestea îmbucurătoare este accea că se plăteşte o singură dată, nefiind necesare alte cheltuieli suplimentare ulterioare. Precizarea facută şi anume că pentru început jocul va fii disponibil doar pentru Iphone mă face să fiu destul de optimist în legătură cu o lansare ulterioara ce va fi destinată platformei Android.

Fiind fan al jocurilor cu Mario am urmărit cu mare interes videoclipul ce prezintă foarte sumar cele cateva scene de joc, iar lucrul care m-a impresionat cel mai mult intr-o primă fază îl reprezintă faptul că au reuşit ceva cu totul deosebit întrucat jocul rulează ţinând telefonul în poziţie verticală cu toate că actiunea se desfăşoară pe orizontală de la stânga la dreapta. Dezvoltatorii au valorificat la maxim inaltimea displaylui folosind foarte multe elemente de decor  atât în partea de jos cât şi deasupra, elemente cu care personajul Mario poate interacţiona în timp ce încearcă îndeplinirea misiunilor, lucru pe care sincer nu l-am mai întălnit în cadrul altor jocuri. De obicei jocurile de alergare ce presupun orientarea verticală a telefonului sunt realizate precum Subway Surfers acţiunea desfăşurându-se pe axa Y, însă cei de la Nintendo au reuşit să păstreze neatinsă placerea de a juca un titlu de platformă în manieră clasică.

Îmi amintesc că am citit cu ceva timp în urma în cadrul unei articol despre un alt joc lansat de Nintendo pentru piaţa dispozitivelor mobile, o infirmare a faptului că aceştia ar pregătii un joc cu Mario cu toate mai toată lumea spera ca acest fapt să se împlinească. Ei bine iată ca de fapt Nintendo a “bluffat” cum s-ar spune şi au ţinut secretul bine ascuns până la momentul considerat de ei ca fiind optim pentru a “scoate asul din mânecă”. De altfel este de la sine înţeles faptul că această colaborare Nintendo – Apple a fost pusă la cale de ceva timp, în culise, departe de ochii curioşilor, sub radarul concurenţei şi îmi permit să îmi dau puţin cu părerea afirmând că această colaborare va fii extreme de fructuoasă pentru ambele părţi.

Scene Super Mario Run originalDin cele câteva cadre oferite publicului larg s-ar putea spune cu uşurinţă că vorbim despre un titlu inovativ si nemaintâlnit în cadrul seriei de jocuri cu Mario lansate până acum de Nintendo, însă dacă ar fii să luam în calcul numărul mare de jocuri de alergat create de fani, accesibile online gratuit sau diverse clone disponibile pentrut Android si chiar Ios avându-l drept protagonist pe eroul nostru mult îndrăgit sau personaje care se asemănă izbitor de mult cu acesta, atunci se poate spune că Nintendo a pierdut oarecum startul în această direcţie, astă fară a face însă o comparaţie de calitate între creaţiile neautorizate si poate chiar ilegale ale fanilor şi produsul original Nintendo care se situează cu mult deasupra.

Aşteptăm aşadar cu mare interes Crăciunul 2016 cu gândul că ne vom bucura de un cadou în plus.