Super Mario Maker – fi tu insuti creator de jocuri

Probabil este destul de lesne de înţeles că sunt  un fan al jocurilor cu Super Mario fapt ce devine uşor de intuit dacă e să aruncaţi o privire mai atentă acestui blog unde veţi găsii rapid un număr foarte mare de articole special dedicate acestui personaj şi multora dintre titlurile din seria de jocuri avandu-l pe acesta drept protagonist. Am mai spus-o şi în trecut, primul joc cu Super Mario pe care l-am jucat a fost în fapt o clona portata pe consola pirat numita Terminator 2, foarte populară de altfel la noi în ţară, spre finele anilor 90, unde apariţia consolelor originale Nintendo mai avea mult de aşteptat.

Altfel stau lucrurile acum când mai toţi românii au auzit de Nintendo Wii sau mai nou chiar de Wii U, multi chiar bucurându-se din plin de o vastă colecţie de jocuri disponibile chiar şi în tara noastră pentru aceasta consolă, care să nu uităm are şi posibilitatea de a se conecta online pentru download sau diverse alte activităţi asociate cum ar fii rularea de jocuri retro originale oferie de catre dezvoltator la preţuri foarte joase sau uneori ca şi bonus. Văzând probabil că acest curent retro prinde rădăcini chiar şi printre  adepţii noii generaţii de gamer(i), Nintendo a dezvoltat unul dintre cele mai “tari” jocuri zic eu dedicate lui Mario şi anume Super Mario Maker în care jucătorul are posibilitatea de a-şi construii propiul joc sau mai bine zis propriile planşe de joc care mai apoi pot fii încărcate online pentru a fii supuse unui sistem de vot, în urma căruia cele mai bine cotate îşi vor găsii un bine meritat loc de onoare în galeria special construită de Nintendo, de unde şi alţii le vor putea descărca pentru a se bucura de ele.

Super Mario Maker înglobează în fapt mai toate jocurile 2D cu Mario disponibile oferind acces la particularităţile oferite de fiecare în parte pentru construcţia unui nivel aşa cum şi-l doreşte jucătorul. Aveţi astfel posibilitatea alegerii între un Super Mario din era pe 8 biti sau a a unei graficii moderne sclipitoare şi plină de culori pastelate aşa cum se regăşeşte în titluri mai noi precum New Super Mario Bros.

screenshot joc Super Mario maker

Nu puţine sunt titlurile care oferă jucătorilor posibilitatea de a-şi crea propriile planşe, însă în cazul de faţă, Nintendo a reuşit să ducă acest aspect la un alt nivel, iar asta se remarcă în primul rând prin uşurinţa cu care un jucător se poate folosii de resursele puse la dispoziţia sa. Iniţial mi-am propus să încerc jocul doar pentru a încerca unele dintre nivelele gen “profi” create de gameri mult mai înrăiţi şi care au căpătat rapid notorietate datorită popularizării acestora pe Youtube, însă am descoperit destul de rapid că încercarea de a construii un nivel pe cont propriu aduce cu sine multă distracţie. Acest lucru se datorează faptului că setul de unelte pus la dispoziţie este cu adevărat intuitiv , iar partea ce ţine de animaţie în sine este automată, chiar dacă la început, în momentul aşzării elementelor pe plansă totul este static. Trecerea din modul “construieşte” în modul “joacă” şi vice versa se facem extrem de rapid doar prin apăsarea unui singur buton, lucru ce permite o testarea rapidă a ceea ce se potriveşte vs ce nu se potriveşte.

Cand porniţi Super Mario Maker pentru prima oară sunteţi automat plasat în modul “construieşte” şi oarecum sunteţi obligat să parcurgeţi un mic tutorial pus la dispoziţie pentru a vă familiariza cu mai toate aspectele necesare construirii propriului joc. Tot ce aveti de făcut în această etapă presupune doar să urmaţi paşii explicaţi şi să îi reproduceţi întocmai.

Iniţial setul de unelte (personaje, tipuri de blocuri, elemente grafice, şi aşa mai departe) este limitat, iar pentru a avea acces la întreaga colecţie, va trebuii să le deblocaţi completând diverse task-uri propuse în cadrul jocului.  Deşii unii ar putea considera acest lucru oarecum neagreabil, personal consider acest sistem oarecum util celor care doresc cu adevărat să se perfecţioneze în a crea ceva special, întrucat te ţine legat “în scaun” că sa zic aşa, fortându-te să creezi lucruri interesante chiar şi cu resurse oarecum limitate, nutrind totuşi speranţa că acel “corn al abundeţei” există cu adevărat, iar tot ce aveţi de făcut este sa ajungeti la el. Este un sistem ce presupune oarecum o iniţiere în sine în tainele creeri unui joc în general şi care te ajută să faci o trecere cu paşi mărunti către poziţia de scenarist de jocuri, pentru că în fapt asta este si scopul, transformare jucătorului în creator de jocuri. Crearea de jocuri în sine presupune multă muncă ce ţine cont de multe detalii, însă partea de scenariu şi anume crearea poveşti şi punerea ei în practica devine acum accesibilă tuturor în cadrul Super Mario Maker.

Trebuie tinut cont însă de faptul că în funcţie de paleta de instrumente ce stă la bază creării unui nivel,  felul în care personajele reacţionează cu mediul dar şi între ele este de asemenea diferit. Astfel dacă de exemplu ar fi să construim un nivel bazat pe grafica si elementele disponibile în cadrul Super Mario Bros. iar apoi dorim să facem un reskin folosind elemente din Super Mario World, constatam că apar o serie de diferenţele în afara celor de ordin vizual întrucât însuşi comportamentul lui Mario în sine este diferit, mecanica jocului schimbându-se de asemeni pentru a deservii noul mod. Spre exemplu există diferenţe între felul în care Mario aleargă să zicem în Super Mario Bros şi modul în care acesta dispune de miscări în plus, în cadrul jocurilor mai recente, ex săriturile însoţite de rotiri în aer care vă protejează de diversi inamici şi chiar posibilitatea de a sării pe unii dintre oponenti pentru a-i distruge, deşi aceştia erau invincibili în variantele anterioare.(ex. Spiny).

Vorbeam putin mai sus de uşurinţa cu care un jucător obişnuit deprinde modul de a selecta şi aranja elementele pe “tabla de joc” dacă ma pot exprima in felul acesta, iar acest lucru se datorează felului în care Nintendo a perfecţionat schema de control simplificându-o la maxim, astfel că sunt de ajuns doar câteva click-uri, sau diferite combinaţii de hold, tap, sau drag and hold (apasă, tine apăsat şi mişcă în acelaşi timp) pentru a realiza diverse lucruri cum ar fi de ex: extinderea sau micşorarea unor elemente decorative sau obstacole, crearea unei gropi dealungul platformei de mers prin ştergerea anumitor blocuri, multiplicarea unor oponenti şi multe alte astfel de operaţiuni care tin de asamblarea şi aranjarea într-o ordine determinată a tuturor elementelor grafice care alcătuiesc o planşă de joc.

Personal consider că cel mai mare avantaj pe care îl aduce cu sine Super Mario Maker şi care contribuie din plin la creşterea popularităţii sale îl reprezintă faptul ca planşele de joc create, pot fi share-uite online între utilizatori, iar acest lucru face posibil ca oricine să poată juca ceea ce au creat alţi şi credeţi-mă pe cuvânt când spun: unele dintre nivelele de joc create de fani rivalizează îndeaprope cu versiunile originale create de Miyamoto Shingeru însuşi. Adaugăm la aceasta o alta lungă serie de creaţii care mai de care mai interesante sau mai ciudate, unele presupunând chiar un fel de cross-over între jocurile cu Super Mario şi alte tipuri de jocuri, precum Flappy Bird, Space Invaders etc, personajul Mario căpătând astfel noi valenţe.

Super Mario Maker 100 de vieti

Eeste oarecum dificil să reproduc în cuvinte toate aspectele ce ţin de acea experinţă de care ai parte atunci când te distrezi jucând un joc precum Super Mario Maker şi tocmai din acest motiv vă prezint mai jos un videoclip ce înfăţisează cadre surprinse în cadrul “100 Mario Challenge”. O selecţie alcătuită de Nintendo prin promovarea mai multor planşe create de diverşi autori şi a cărei parcurgere se premiază cu noi costume ce devin disponibile pentru Mario. Astfel personajul nostru mult îndragit se transformă oarecum într-un alt personaj Nintendo (Donkey Kong, Mega Man, Bowser, Wario, etc, etc). Costumul în sine oferă o protecţie suplimentară în anumite situaţii astfel ca atunci când Mario primeşte o lovitură acesta mai întăi îşi pierde costumul şi apoi apoi în cazul unui atac ulterior îşi poate pierde una din vieţi.

Costume pentru Super Mario Maker

Denumirea de 100 Mario Challenge probabil se datorează faptului ca jucătorul are la dispozitie 100 de vieţi pentru a duce la îndeplinire aceasta misiune. Putem presupune deci că lucrurile nu stau tocmai simplu din moment ce primiţi 100 de vieţi pentru a termina 8 sau 16 nivele de joc dupa caz.

Dacă e să vorbim despre muzica de fundal si efectele sonore, Nintendo primeşte şi de această dată laude întrucât acest aspect se armonizează perfect cu cel visual, iar aici cuvintele sunt şi mai de prisos aşa că nu insist intrucât ar însemna să încerc să explic de ce îmi place cum sună o melodie de exemplu, iar pentru asta pot formula un răspuns valid.

Aspectul vizual ce ţine de variantele retro ale jocurilor cu Super Mario(Super Mario Bros. Super Mario Bros 3, Super Mario World) capătă de asemeni un up-grade prin prisma faptului ca grafica acestora deşi ramăne oarecum neschimbată suportă acum rezoluţii tip high definition la care se adaugă un frame rate de 60 fps creând astfel împreună o grafică pixelată reinventată mult mai colorată  mai vie şi mai bine conturată.

Super Mario Maker este aşadar o creaţie originală Nintendo care ridică oarecum ştafeta şi care aduce cu sine o reafirmare a acestei companii pe piaţa marilor producători de jocuri video.

Gurile rele spun ca Nintendo s-ar fi inspirat în crearea titlului său din mediul online unde premergator lansări Super Mario Maker a apărut un astfel de editor de nivele în cadrul unui joc numit generic Full Screen Mario, un joc de tip HTML5 creat de un programator pe numele sau Josh Goldberg, proiect ce a fost inchis la cererea explicit a companiei Nintendo printr-o plangere DMCA. Mai multe despre acest aspect puteti citi aici https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2014/06/11/the-guy-behind-full-screen-mario-thinks-nintendos-mario-maker-looks-suspiciously-familiar/

Jocuri cu Mario online create de fani care sa ofere un editor de nivele existau însă chiar şi înainte de Full Screen Mario aka Super Mario maker online daca e sa ne gandim bine, iar primul care imi vine in minte este bineînţeles Super Mario Flash. Nu se poate face o comparaţie directă între recent lansatul titlu Nintendo şi aceste joculeţe flash ce pot fi jucate direct în browserul de internet de catre oricine are la dispoziţie un calculator însă un sâmbure de adevăr poate există totuşi în toată această poveste.