Super Mario Kart in varianta Arcade si VR

Probabil sunt puţini gameri care să nu fi încercat sau să fi auzit despre titlurile seriei de jocuri din categoria Super Mario kart, însă chiar şi printre cei mai înfocaţii fani, puţini sunt aceia care stiu despre existenţa unei francize separate denumita generic  Mario Kart Arcade GP, franciză în urma unei colaborări surprinzătoare între Nintendo si Namco Bandai.  În cazul în care Namco Bandai nu vă suna la fel de cunoscut precum Nintendo o vă spun doar atât, Namco Bandai = PacMan şi probabil acum ceaţa s-a risipit în totalitate.

Seria Mario Kart Arcade cuprinde un număr de 3 jocuri disponibile până la această data, jocuri exclusiv destinate cabinetelor arcade cu volan întălnite în mod special în sălile de jocuri sau prin mall-uri şi alte locaţii de acest gen.

Primul titlu al seriei a fost publicat în anul 2005 în Japonia si ulterior la doar câteva luni a urmat distribuirea acestuia pe piaţa Statelor Unite ale Americii.

Referindu-mă strict la exprienţa de joc  precizez faptul că avem posibilitatea de a alege dintr-un număr de 11 personaje, 9 deja consacrate în cadrul seriei Super Mario kart si încă 3 aparţinând francizei PacMan. Cabinetul arcade dispune si de o camera foto indreptată către jucător precum şi de un mic soft de customizare a fotografiei rezultate, fotografie ce se va regăsii afişată deasupra personajului ales în cadrul curselor de tip multiplayer unde pot participa până la 4 jucători odată.

Jocul este alcăuit din sase nivele fiecare nivel însumând câte patru planşe, iar în cazul parcugerii unui nivel cap la coada, cel ce joaca este nevoit să „bage credite” în continuare pentru a trece la următorul, chiar dacă a ieşit campion în cadrul planşelor jucate, lucru ciudat pentru un joc arcade a carui miză în general este să iţi demonstrezi princeperea ducând jocul până la capăt cu o singură „fisă”. La terminare oricarăr dintre celor patru planşe aferente nivelelor jucătorului trebuie sa facă faţă unor provocări suplimentare ca de exemplu conducerea cu spatele pe o pista plina de coji de banane. O diferenţă notabilă versus seria Mario Kart o constituie alegerea a 3 item-uri la începutul cursei, item-uri ce însă pot fii folosite însă doar în cazul în care jucătorul  „tamponeză” unul dintre „gift box-urile” împrăştiate pe pista de concurs.Un alt fapt demn de menţionat ar fi posibilitatea jucătorilor de a-şi poate procura un card magnetic special pe care să salveze progresul în cadrul jocului, însă nu toate cabinetele de joc dispun de acestă opţiune.

Întrucât în România nu cred să existe vreun Arcade Mario Kart GP singura opţiune rămâne varianta utilizării unui emulator, iar cel mai folosit se pare ca este  Dolphin emulator.

Următorul titlu din serie apare în 2007 şi aduce cu sine o serie de noi circuite precum şi un personaj selectabil nou, şi anume Mamechi , total necunoscut celor mai multi dintre noi dar posibil cunoscut fanilor Tamagochi. O alta inovaţie ce se face remarcată este maniera în care cursele sunt prezentate, reuşind să ofere acea senzaţie vizuală pe care în mod obişnuit o avem atunci cand suntem aţintiti asupra unei unei curse automobilistice transmise Live la TV, pe ecran apârand informatii scrise updatate în timp real.

In iulie 2015 Mario Kart GP DX (deluxe) este lansat în Japonia, iar în cursul anului 2014 se lansează şi versiunile destinate pieţelor americane si europene. Conform informaţiilor prezente pe  site-ul producătorului  acest al treilea volum este superior versiunii precedente , aducând cu sine o serie de lucruri în premieră printre care reamintim: circuite noi, noi modele de karturi, un monitor cu tehnologie LED cu diagonala de 42 inch, optiuni noi pentru camera foto Nam Cam astfel încât jucători îşi pot modifica fizionomia feţei cu ajutorul ramelor de tip „Funny Faces”.

Versiunea GP DX numără nu mai puţin de 40 de planse de joc în cadrul modului „Championship”, 20 de karturi diferite dintre care sa iti alegi si 90 de item-uri ce pot fi folosite. Cu toate ca modul „Time trial” nu mai este disponibil un nou mod de joc numit CO-OP (cooperative play) devine disponibil de acum, mod ce presupune ca 2 cabinete arcade alaturate se vor comporta ca unul singur, astfel o persoana se poate ocupa de conducerea propriuzisă a kartului în timp ce coechipierul se poate ocupa liniştit de partea de „shooting” vânându-i pe ceilalti piloti.  Această caracteristică ce oferă posibilitatea de a trage către ceilalti piloti cu diverse tipuri de item-uri  gen (fulgere, carapace de testoase, coji de banane, etc) este unul dintre lucrurile moştenite de la primul joc  aparut cadrul seriei si anume Super Mario Kart SNES.

GP Dx introduce posibilitatea de a „sării” folosind kartul, dar aduce şi o serie de alte îmbunătăţiri la capitolul performanţe şi calitate grafică.

MKAGP DX a venit cu o nouă concepţie oferind operatorilor de săli de jocuri şansa de a beneficia de update-uri anuale gratuite încercând astfel să asigure astfel un flux continu de jucători prin reîmprospătarea periodică a jocului daca mă pot exprima în acest fel prin adăugarea de noi optiuni şi imbunătăţiri. Acest lucru presupunea însă  achizita unor routere suplimentare cu ajutorul cărora să se realizeze o conexiune online permanentă catre serverle Namco, compania dezvoltatoare încasând pe baza datelor astfel primite o taxa suplimentară „pe scaun” .

In decembrie 2016 Namco a lansat ultimul update destinat acestui joc, update care elimina taxa pe scaun precum si necesitatea conexiunii permanente la internet.Ca idee pretul unui cabinet arcade original Mario Kart GP era in jurul a 9000 de dolari în SUA.

Un zvon care circula de ceva vreme in mediul online, a devenit realitate luna aceasta (iulie 2017) întrucat a fost anunţată versiunea denumită Mario Kart Arcade Gpp VR care rulează pe un dispozitiv HTC VIVE şi care duce acest titlu în era realitătii virtuale, versiune care va fi prezentat în cadrul galei Bandai VR Zone ce va avea loc in provincia Shinjuku pe data de 14 iulie. Cum era de asteptat realitatea virtuala işi pune ampreanta asupra acestui titlu devenit emblematic, iarpentru a întelege despre ce este vorba mai exact va invit sa vizionati urmatorul clip: