Super Mario Bros.

Super Mario Bros. este un joc clasic de platforma, aparut in anul 1985 fiind creat de catre compania Nintendo pentru consola NES (Nintendo Entertainment System). Trebuie mentionat inca din start ca acest titlu deschide seria Super Mario, jucatorul trebuind sa-l ajute pe eroul nostru in misiunea sa de a o salva pe printesa “Toadstool” din mainile monstrului Bowser. Actiunea se petrece in Mushroom Kingdom (Regatul Ciuperecilor) pe parcursul mai multe planse de joc in diferite medii. Daca se opteaza pentru un joc la dublu, Mario va primi un ajutor binevenit si din partea fratelui sau Luigi. Acest prin titlu dintr-o intreaga serie avandul ca protagonist pe eroul nostru poate fii numit si jocul original Mario intrucat a avut un impact atat de mare asupra publicului incat a fost portat pe aproape toate console video de la Nintendo inclusiv pe cele portabile, ca sa nu mai vorbim de portarile neoficiale pe console gen Terminator 2 si miile de variante flash raspandite pe o multime de site-uri de jocuri online.

Super Mario Bros. screenshotActiunea se desfasoara intr-o maniera clasica, tipica pentru cele din perioada respectiva si anume parcurgerea unei planse de joc se face de la stanga la dreapta pana la capatul nivelului marcat printr-un steag arborat. Inca de la lansare au circulat si o serie de zvonuri conform carora se putea sarii peste steguletul cu pricina, lucru care mai tarziu de altfel s-a confirmat. Astfel de secrete descoperite la aceea vreme erau adevarate minuni pentru un jucator, intrucat trebuie sa ne gandim ca nu exista internetul unde sa cauti tutoriale, cheat-uri sau alte lucruri de acest gen, cel mult puteai afla informatii de la o alta persoana care reusise acest lucru.

Revenind la descrierea manierei de joc trebuie sa spunem ca pe intreg cuprinsul planselor  exista monezi de aur pe care Mario le colecteaza pentru a-si sporii punctajul, precum si blocuri de caramida ce ascud anumite secrete, sau blocuri marcate cu “?” de unde Mario poate colectiona aceleasi monede, poate descoperii item-uri speciale precum ciupercile care ii dubleaza statura, sau diferite tipuri de flori care ii vor da posibilitatea de a trage in adversarii sai cu mingii de foc, usarand cu mult misiunea sa, prin eliminarea lor de la distanta, evitand astfel sarituri directe pe ei.
Pe parcurs se pot obtine chiar si vieti suplimentare, fie prin descoperirea ciupecilor verzi “1 UP”, fie prin colectionarea a 100 de monezi de aur, sau prin eliminarea mai multor adversari in acelasi timp cu ajutorul unei carapace de brosca testoasa (Koopa shell – apartinand pasarilor cu carapace.).

Adversarii cei mai prezenti sunt “Goomba” si testoasele “Koopa” iar la finalul fiecarui nivel Mario va trebui sa dea piept in piept cu cate un monstru din armata lui Bowser sau chiar cu acesta din urma.Super Mario Bros. screenshot 2
Jocul este alcatuit din 8 lumii fiecare dintre ele avand cate patru subnivele sau planse, unele dintre acestea fiind situate sub apa, unde o serie de noi personaje isi face aparitia, modalitatea de joc suferind usoare schimbari datorita faptului ca Mario este acum nevoit sa innoate iar timpul pentru care isi poate tine respiratia nu este unul infinit.

Ca orice titlu care se respecta acesta ascunde si o serie de secrete precum plansele bonus unde Mario poate colectiona monezi sau un sistem de tevi de canalizare care vor scurta jocul sarind dintr-o lume in alta fara a mai fi nevoie de parcurgerea lor in ordine. De asemenea exista si un item destul de rar si anume “Starman” bine ascuns de cele mai multe in anumite caramizi cu aspect normal sau in locuri foarte greu accesibile si ascunse dar care odata luat il face pe Mario invincibil la contactul cu adersarii, acesta putand pur si simpu sa treca prin ei fara nici o grija.

Cred ca ar trebuii sa reamintim si de un bug numit “Plansa -1”, si anume, cand jucatorul se afla in plansa a 2-a a primului nivel (world) catre sfarsit exista un zid continuu situat in partea de sus si pe care se poate merge pentru a ajunge la Warp Zone de unde acesta isi poate alege sa sara direct catre nivele 2 , 3 sau 4.

Super Mario Bros. Warp Zone Acest bug ii da lui Mairo posibiliatea, ca uneori sa treca prin ziduri iar daca se incearca acest lucru aici in dreptul tevii ce duce la nivelul 4 plansa 1, Mario este transportat in nivelul “-1” pe care ori de cate ori l-ar parcurge va junge mereu in acelasi loc si anume la inceput. Este o bucla infinita din care nu se poate iesi decat in momentul in care se pierd toate vietile.
In alte versiuni japoneze ale jocului acelasi bug se comporta diferit, anumite nivele fiind duse la bun sfarsit iar in interiorul acestora personajele se cumporta diferit sau chiar lipsesc.
Acest bug a fost eliminat in versiunea  “Super Mario All Stars” precum si in alte remake-uri insa este valabil pentru versiunea ce se poate juca prin intermediul consolei virtuale pe sistemele Nintendo Wii intrucat varianta emulata este ce originala.

Datorita popularitatii sale imense, acest joc a primit o serie de remake-uri si re lansari, avand parte si de o varianta Arcade lansata imediat dupa aparitia NES, urmand portari pe consolele moderne, devenind accesibil si in varianta de PC, sa nu uitam si prin folosierea emulatoarelor gen MAME32 .

Alte episoade din aceeasi serie numara titluri precum “Vs. Super Mario Bros” – un joc nou cu planse noi ce a dus la aparitia “Super Mario Bros 2” in Japonia.  “All Night Nippon Super Mario” lansat doar in Japonia continand o serie de personaje si elemente grafice noi, “Super Mario Bros Special” la fel lansat doar in Japonia, “Super Mario All Stars” creat pentru consola SNES (Super NES) reprezentand de fapt o compilatie ce contine toate jocurile din seria Super Mario Bros aparute pentru consolele NES si FAMICOM, “Super Mario Bros. Deluxe” publicat pentru consola portSuper Mario Bros. NESabila GameBoy Color in anul 1999 despre care vom vorbi mai multe intr-un articol viitor.

A fost cel mai binevandut joc din seria jocurilor cu Mario si al doiea cel mai bine vandut joc din lume, daca e sa tinem cont doar de variantele originale.

A reprezentat de asemenea punctul de pornire pentru o intreaga serie de episoade viitoare publicate dealungul timpului printe care amintim :
– “Super Mario Bros 2” si 3  –  “Super Mario World”
– “Super Mario 64” (primul 3D al seriei Nintendo 64)
– “Super Mario Sunshine” (Nintendo Game Cube)
– “New Super Mario Bros” (Nintendo Dual Screen – DS).
– “Super Mario Galaxy” – “Super Mario Galaxy 2” – “New Super Mario Bros” toate pentru Nintendo Wii etc.

Puteti juca un remake al versiunii originale Super Mario Bros in categoria noastra de jocuri clasice online iar pentru cei ce doresc sa exploreze o gama mai larga de jocuri flash cu Mario dati click aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *