Street Fighter 2

Poate multi nu stiati, dar Street Fighter 2 mai este cunoscut si sub numele de “The World Warrior” si este de fapt cel de-al doilea joc al seriei. A aparut in anul 1991 si aduce o serie de imbunatatiri majore fata de titlu precedent, pornind de la calitatea uluitoare a graficii daca vorbim in termeni comparativi, posibilitatea de a juca folosind 6 butoane in afara joysticului pentru executarea unui numar sporit de tipuri de lovituri si combinatii si pana la selectarea oricarui dintre personajele disponibile. Un alt lucru ingenios este constructia fiecarui personaj in parte ,pornind de la o poveste individuala, uneori aparand conexiuni intre acestea, fiecaruia fiindu-i conturat un set unic de tehnici de lupta si lovituri speciale.Street Fighter 2 arcade

Momentul aparitiei pe piata, nici ca putea fi unul mai propice intrucat la inceputul anilor ’90 a existat un adevarat boom al jocurilor de tip arcade fighting. Cum probabil era de asteptat calitatea si inovatiile aduse la acea data si-au spus repede cuvantul, Street Fighter 2 totalizand un numar de vanzari ce au dus la incasari de peste 1.500.000 dolari in anul 1993. Pana la finele anului 1994 peste 25.000.000 de persoane si asta doar de pe continentul american se bucurau de experienta unica oferita de acest joc. Portarile pe consolele SNES (Super Nintendo) si Sega Megadrive au totalizat un numar de vanzari in jurul valorii de 14.000.000 lucru ce a facut ca acest titlu sa fie cel mai bine vandut produs al companiei CAPCOM din intreaga sa istorie.

In dezvoltarea sa, s-au pastrat anumite elemente originare din primul episod al seriei, cum ar fi – necesitatea de a castiga doua din trei lupte, prin invingerea adeversarului sau golirea barii de viata a acestuia inainte de expirarea timpului alocat, in cadrul unei lupte de unu contra unu. In cazul in care ambi jucatori se fac knock out reciproc ( “double KO” ) sau daca barile lor de viata indica acelasi nivel ( “draw” ) la expirarea timpului se va mai juca o runda suplimentara.

De asemenea se pastreaza si ideea de a oferii mini jocuri la fiecare al treilea meci jucat impotriva adversarilor controlati de catre calculator. Primul dintre acestea presupune distrugerea unei masini, bine inteles intr-un interval de timp dat, al doilea consta in spargerea unor butoaie de lemn care pica de deasupra de pe o banda transportoare, iar in ultimul mini joc trebuie distrusa o piramida formata din butoaie metalice care ard. Aceste bonusuri au fost retrase din varianta arcade a Street Fighter 2 Turbo, insa se regasesc in versiunea pentru consola portabila Game Boy Advance.

Pentru acest cel de-al doStreet Fighter 2 screenshot (2)ilea episod al seriei avem un  numar de sase butoane disponibile, cate trei pentru lovituri de pumni si picioare, prin care se pot realiza impreuna cu diferite miscari ale joystick-ului in cele 8 directii, diferite combo-uri si lovituri speciale (“magie” cum ar spune unii), precum si o serie de tehnici de prinderi si aruncari. Loviturile de timp combo din cadrul jocului nu au fost gandite initial, ele au aparut dintr-un bug de programare, care ofera posibilitatea intreruperi oarecum a unei lovituri si efectuarea alteia in continuare sau mai bine zis de a efectua inca o lovitura in timpul ( “timing-ul” ) alocat unei singure lovituri, insa prin intermediul acestui bug se prefigureaza introducerea unor astfel de combinatii de lovituri ca model oarecum standard in mai toate jocurile de tip fighting care vor urma. Acest lucru a fost descoperit de unul dintre cei aproximativ 35 – 40 de progrmatori care au lucrat la dezvoltarea jocului in timpul testari unei secvente din cadrul mini jocului ce presupune distrugerea masinii.

Street Fighter 2 a cunoscut cunoscut un numar de 4 upgrade-uri pe baza versiunii originale si anume:

Street Fighter 2 Champion Edition 

Street Fighter 2 Hyper Fighting

Super Street Fighter 2 

Street Fighter 2 Turbo.

In versiunea de baza, jocul oferea posibilitatea de a juca cu un numar de 8 personaje la alegere. Ryu si Ken alaturi de Sagat sunt singuri asimilitati din primul Street Fighter si despre care am vorbit pe larg intr-un articol precedent dedicat primului joc din serie.

Ceilalti sunt dupa cum urmeza prezentati in cateva cuvinte mai jos:

Street Fighter 2 charactersGuile – un fost luptator in cadrul fortelor armate americane care cauta sa razbune moartea celui mai bun prieten al sau.

Blanka – un om-monstru verde din Brazilia care in urma unei accident aviatic din timpul copilariei sale este nevoit sa traiasca in jungla. Se pare ca puterile sale de a curenta au fost dobandite in urma accidentului ca urmare a atingeri unor fire de inalta tensiune.

Chun Li – o fata din China, agent interpol care il cauta pe ucigasul tatalui ei.

Dhalsim – un maestru de yoga din India.

Zangief – un luptator de wrestling din fosta U.R.S.S.

Honda – luptator de sumo din Japonia.

Alaturi de acestia mai exista patru personaje considerate drept cei 4 bossi ai jocului, care insa nu pot fii alesi spre a juca cu ei.

Barlog (M. Bison in variante japoneza) – un fost boxer de origini africano-americane desenat asemanator boxer-lui Mike Tison

Vega (Barlog in versiunea japoneza) un luptator spanional obisnuit cu luptele in cusca ce foloseste un stil aparte de ninjutsu.

Sagat – luptator de Muay Thai – boss-ul din Street Figther 1
M. Bison. (Vega in versiunea japoneza) – boss-ul final al jocului conducatorul organizatiei criminale Shadaloo care are o serie de puteri misterioase cunoscute sub numele de “Psyho Power”.

Street Fighter 2 screenshot (4)In Street Fighter 2 CE (Champion Edition) jucatorul poate alege ca personaje jucabile si cei patru bossi si sunt de asemenea posibile luptele de unu contra unu avand  acelasi personaj ( se ofera posibilitatea de a te lupta cu tine insuti ). Varianta Hyper Fighting aduce o viteza sporita a jocului si o serie de lovituri noi. Super Street Fighter vine cu o grafica imbunatatita si cu patru noi personaje, iar Street Figter 2 Turbo ultima varianta oficiala aduce in prim plan loviturile de tip Super Combo si aparitia unui nou jucator ascuns.

Intrucat vorbim de un succes gigantic in randul fanilor este de la sine inteles faptul ca au exista portari pe diferite console importante ale vremii ca de exemplu SNES si SEGA Megadrive, Gameboy, Playstation, Playstation 2, Xbox fie ca si titlturi individuale sau in cadrul unor colectii de jocuri clasice pentru consolele mai noi. Datorita portarii sale pe SNES vanzarile pentru aceasta consola au explodat in accea vreme, succesul jocului progandu-se astfel si oferind castig si tertilor.

De mentionat este si faptul ca jocul a determinat si aparitia filmului cu acelasi nume in care joaca si binecunoscutul actor hollywoodian Jean Claude Van Damme.

In cazul in care nu detineti una din consolele mentionate mai sus puteti juca Street Figther 2 fie prin intermediul unui emulator de tip MAME.

O varianta flash a Street Figther 2 se regaseste si in sectiunea noastra de jocuri clasice online

Si un trailer foarte bun pentru a ne reinprospata putin memoria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *