Street Fighter 1

Street Fighter joc arcade

Primul joc din seria Street Fighter a aparut in anul 1987 destinat fiind categoriei arcade, punand astfel bazele unei intregi saga ce urma sa cunoasca un succes de-a dreptul colosal pe intreg cuprinsul mapamondului. Este primul arcade fighter a carui actiune se desfasoara pe parcursul unei competitii,  a fost lansat de compania CAPCOM, si aduce ca noutate folosirea unui numar de sase butoane folosite pentru obtinerea  unor atacuri diverse si combinati din care sa rezulte combo-uri speciale. Desi nu a cunoscut aceeasi popularitate ca urmatorul episod al seriei si anume Street Fighter 2, bazele sunt puse acum si din aceasta cauza vom dezvolta acest subiect pentru a cunoaste mai bine  fenomenul ce avea sa i-a amploare.

Jucatorul iaStreet Fighter arcade machine parte la un turnir de arte martiale in care trebuie sa lupte contra unui numar de alti zece concurenti din diferite parti ale lumii. Fiecare lupta se da in cadrul unui meci unu contra unu, pe parcursul a trei runde in care castiga cel ce invinge in doua dintre acestea. Fiecare runda are un timp stabilit de treizeci de secunde in care unul dintre jucatori poate obtine victoria prin knock out. In cazul in care la sfarsitul celor treizeci de secunde nici unul dintre jucatori nu este invins prin knock out, va castiga cel a carui bara ce indica viata este mai plina. Intrucat exista si posibilitatea egalitatii in timpul rundei a treia, calculatorul poate fi declarat castigator in mod automat sau se poate declara infrangere pentru ambii. In cadrul jocului arcade oricand poate intervenii un al doilea jucator prin introducere unei fise, jocul intrerupandu-se si urmand o disputa intre cele doua personaje selectate. In mod normal singurul personaj disponibil pentru parcurgerea competitiei este Ryu, insa in cazul in care acesta, joaca impotriva calculatorului dar intervine un alt jucator uman in cadrul unui joc la dublu si Ryu pierde meciul atunci jocul va continua mai departe cu Ken. Urmarind povestea aflam ca Ryu si Ken au fost colegi de antrenament in cadrul aceluiasi Dojo, fiecare urmandu-si insa drumul sau separat. Se pot observa astfel si asemanarile intre stilul de lupta al celor doi.

Street Fighter 1 screenshot

Cabinetul arcade pune la dispozitie un joystick prin intermediul caruia se controleaza miscarile personajului, cum ar fi: mers inainte si inapoi, sarituri, garda, pozitii joase si un numar de sase butoane din care trei sunt destinate loviturilor de pum si trei pentru loviturile de picioare, fiecare provocand un grad diferit ranire. Prin combinarea diverselor miscari ale joystick-ului cu unele din butoane se obtin trei lovituri speciale ( “magie” cum ar zice unii ) si anume “Hadōken” (foc mic), “Shoryūken” ( foc mare ) si “Elicopterul”. Acest set de combinatii nu a fost facut public la inceput, incuranjand astfel jucatorii sa le descopere singuri.

Street Fighter 1 fight screen

In modul single player  Ryu isi alege la inceput tara in care va avea loc primul sau meci si are de optat intre SUA si Japonia sau Anglia si China in functie de versiunea disponibila. Pana la finalul jocului Ryu va trebuii sa infrunte cate doi adversari din cate cinci tari, ultima oprire avand loc in Thailanda. Intre luptele propiuzise vor exista si doua stage-uri bonus in care ve-ti putea face diverse spargeri sau “distrugeri”.

Persoanjele impotriva carora va lupta Ryu sunt dupa cum urmeaza:

– in Japonia – Retsu fost instructor de Shorinji Kempo si Geki – descendent al clanurilor ninja;

– in SUA –  Joe un luptator underground de full-contact si  Mike – fost boxer profesionist;

– in China – Lee practicant al Boxului Chinezesc (o forma de win tchun) si  Gen – un personaj aparte care a dezvoltat propiul sau still asasin;

– in Anglia – Birdie – un luptator inalt ce foloseste o combinatie de wrestling cu box si Eagle – un bodyguard care se imbraca elegant maestru in arta luptei cu bete Kali

– in Thainlanda – “Adon” un reputat maestru de Muay Thai si mentorul acestuia “Sagat” ultimul adversar care trebuie infruntat si pe care il vom regasii si in Street Figter II.

Jocul arcadeStreet Fighter 1 screenshot 2 a fost comercializat in doua variante, “Regular” si “Deluxe”, varianta regular avand configuratia butoanelor in forma amintita mai sus in numar de sase, iar varianta “deluxe” presupunea folosirea a doua “pad-uri” din caucic sensisibile la apasare si prin intermediul carora personajul raspundea mai rapid sau lovea mai tare, intocmai cu intensitatea cu care jucatorul apasa aceste “pad-uri”.

In unele variante destinate pietei americane dar si restului continentelor mai putin celor de origine asiatica – vocile pentru Ryu si Ken au fost dublate iar strigatele loviturilor speciale au fost si ele traduse: Psycho Fire(Hadōken), Dragon Punch(Shoryūken), Hurricane Kick.

Ca orice titlu cu rasunet international Street Figter a fost portat bineinteles pe mai multe console. Prima portare este pentru “TurboGrafx-CD” – o consola ce folosea CD-uri, prima de acest tip care a rulat jocuri pe CD, titlul sub care rula fiind “Fighting Street”. Au urmat mai apoi portari si pe alte computere ale vremii printre care amintim: Comodore 64, ZX Spectrum, Amiga, Atari ST si chiar o varianta pentru MS-DOS.

Ceva mai recent jocul a aparut in cadrul unei colectii  care emuleaza versiunile originale ale mai multor titluri Capcom arcade pentru sistemele de operare Windows purtand numele de “Capcom Arcade Hits Volume 1″.  Pentru Playstation 1 ,colectia poarta numele de “Capcom Classic Collection Remixed” urmand bineinteles si “Capcom Classic Collection vol.2” pentru Playstation 2 si Xbox.

Street Fighter 1 fight screen 3

Consideram Street Fighter un deschizator de drumuri in categoria sa si un titlu care va dainui in istoria jocurilor video multi ani de aici inainte atat prin titluri noi care sa continue o traditie inceputa cu peste douazeci de ani in urma, cat si printr-o vie amintire pastrata in varianta originala care cel mai probabil v-a fi disponibila mereu datorita numarului mare de fani si nu in cele din urma tehnologiei care asigura acum prin intermediul emulatoarelor posibilitatea de a rula jocuri clasice pe dispozitive moderne.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *