Space Invaders

Space Invaders marque
Space Invaders este unul dintre cele mai vechi jocuri de tir, a fost  proiectat si vandut pentru prima oara in Japonia, in varianta arcade, ceva mai tarziu fiind autorizata distribuirea acestuia si in SUA. Tomohiro Nishikado, cel care l-a proiectat, s-a inspirat din filmele mult mediatizate la acea vreme ca de exemplu: Breakout, The War of the Worlds, si Star Wars. Space Invaders poate fi considerat un deschizator catre jocurile video moderne, devenind una dintre cele mai bogate surse de inspiratie pentru mai multe emisiuni televizate si expozitii si chiar produse promotiale.

Space Invaders Arcade cabinetPersonajele  au fost inspirate in mare masura din filmul “The War of Worlds” (Razbiul Lumilor), prin crearea imaginilor de tip bitmap dupa extraterestrii caracatita din film, restul de reprezentari ale extraterestrilor fiind create in genere dupa modelulul unor fiinte acvatice gen, calamari si crabi.

Initial numele folosit a fost Monsters Space, dupa un cantec foarte popular in Japonia in acele vremuri, insa a primit titulatura de Space Invaders in urma propunerilor venite din partea superiorilor lui Nishikado. Succesul sau a fost unul urias, acest lucru fiind lesne de observat din multiplele continuari si relansari ce s-au intins pe o lunga perioada de timp.

Dupa cum sugereaza si numele, jocul implica o invazie din partea extraterestrilor carora jucatorul ce controleaza un tun laser, trebuie sa le faca fata pe parcursul mai multor nivele sau misiuni pentru incercand sa obtina un scor cat mai mare.
Tunul cu laser, poate fi controlat prin deplasari orizontale in partea de jos a ecranului in incercarea de a impusca cati mai multi extraterestrii. Scopul este de a dobora toate cele cinci randuri a cate 11 extraterestrii (unele versiuni au numar diferit de randuri si extraterestrii) ce se deplaseaza orizontal inainte si inapoi pe ecran avansand totodata catre partea de jos unde este situat jucatorul.Space Invaders screenshot
Atat sonorul cat si modul de deplasare al extraterestrilor accelereaza pe masura ce ve-ti impusca mai multii, infrangerea tututror aducand cu sine trecerea la un nou nivel, mai dificil.

Invadatorii incearca sa distruga tunul tragand in el în timp ce se apropie coborand dinspre partea de sus a ecranului. In cazul in care acestia ajung la partea de jos, invazia extraterestra are succes si inevitabilul se produce: Game over.

O “nava mister” isi va face aparitia ocazional în partea de sus si va acorda puncte bonus in cazul in care reusiti sa o distrugeti.
Tunul cu laser este partial protejat de mai multe buncare de aparare stationare (numarul acestora variaza in functie de versiunea jocului) care sunt distruse treptat atat de proiectile extraterestrilor cat si ale jucatorului in cazul in care aceasta le nimereste din greseala.

Space Invaders a fost relansat si a avut parte de numeroase remake-uri primind chiar si propria varianta de pin-ball.
Versiunile portate ale jocului sunt dotate cu o grafica diferita si optiuni suplimentare de joc, ca de exemplu buncare de aparare in miscare, extraterestrii invizibili si posibilitatea de a juca in doi. Portarile de pe sistemele mai vechi, cum ar fi consolele Atari prezinta o grafica simplificata, în timp ce sistemele de mai târziu cum ar fi Super Nintendo Entertainment System Sega si PlayStation dispun de o varianta grafica actualizata.

Titlurile ulerioare includ mai multe moduri de joc si aduc elemnte noi in designul original, de exemplu Space Invaders Extreme lansat pe Nintendo DS si PlayStation Portable, sau spin-off-ul  pentru varianta Wii Ware care inversa rolurile, jucatorul putand controla extraterestrii in locul tunului laser.

Space invaders console

De-a lungul timpului au fost lansate mai multe versiuni printre care amintim Space Invaders II, care a fost de altfel primul joc ce oferea posibilitatea pauzei,  Return of Space Invaders care a avut o grafica color actualizata si miscari mult mai complexe ale extraterestrilor, Space Invaders DX si Space Invaders Super, fiecare varianta aducand o serie de completari minore in comparatie cu originalul.

Au mai fost lansate diferite variante pentru Playstation 2 care au inclus 9 tipuri ale jocului Space Invaders.

Guiness World Record a considerat Space Invaders ca unul dintre cele mai de succes jocuri de tip Arcade Shooting, succesul sau la nivel mondial ridicand  cererea pentru jocurile gen science-Fiction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *