Prince of Persia clasic Xbox live arcade

Prince Of Persia Classic Xbox

Pasi mici se succed cu mare atentie pe podeaua sensibila, evitand la limita un set de tepi care tasnesc intr-o fractiune de secunda. Cu rasuflarea taiata eroul reuseste sa faca un salt insotit de o rostogolire rapida la nivelul solului, nici nu apuca sa se ridice in picioare ca totul incepe sa se prabuseasca sub picioarele lui. Cu ultimele puteri porneste intr-o goana nebuna reusind ca in ultimul moment sa paseasca pe teren stabil. Cand toata nebunia  pare ca a luat sfarsit eroul se trezeste fata in fata cu un oponent inarmat. Sunetul sabiilor inclestate rasuna prin toate cotloanele, cu putin noroc eroul reuseste sa scape cu viata, insa doar pentru a face fata unei noi serii de provocarii la limita.

Cu siguranta pasionatii de jocuri clasice au regasit in scurta prezentare de mai sus similitudini cu unul dintre cele mai interesate jocuri retro de platforma si anume Prince of Persia.

In articolul curent vom vorbi despre insa despre Prince of Persia clasic o reeditare a titlului aparut in anul 1989 (pentru tipul de computer Aple II) reinventata cu tehnologie moderna special pentru consola Xbox Live Arcade.

Prince of persia apple 2Ne intoarcem putin la punctul de pornire pentru o scurta trecere in revista a povestii ce sta la baza acestui joc clasic de referinta.

Sultanul Mia si vizirul sau Jaffar in urma unor siretlicuri si urzeli reusesc sa preia puterea unui regat pasnic. Jaffar ii cere printesei ce se afla pe tronul regatului sa devina sotia sa, in caz contrar o ameninta ca ii va pune capat zilelor. O arunca in temnita si ii lasa la dispozitie 60 minute pentru a lua o hotarare.

Singura speranta a printesei o reprezinta un slujitor de-al sau dar care de asemenea a fost intemnitat intr-o alta parte a beciurilor castelului. Acesta trebuie sa evadeze si sa-l distruga pe Jaffar inainte ca timpul sa expire. Pentru a duce la bun sfarsit aceasta misiune de salvare jucatorul va avea de infruntat o serie de provocari deosebit de periculoase ceea ce confera jocului o dificultate sporita. Acest nivel de dificultate sporita dar si modul original si oarecum neobisnuit de desfasurare a actiunii face din Prince of Persia un joc de platforma care iese din tiparele clasice ale genului stabilite de titluri precum “Super Mario World” sau asemanatoare cu acesta.

Prince of Persia clasic, varianta asupra careia ne-am oprit astazi este dezvoltata de producatorul de jocuri GAMELOFT si urmeaza intru tocmai povestea originala, ba mai mult, chiar si actiunea se desfasoara conform aceleiasi harti de joc in care doar elemente grafice au suferit modificarii. Astfel dupa cum era si de asteptat de altfel imbunatatirile referitoare la grafica sunt enorme in comparatie cu varianta din 1989. Foarte multe efecte speciale, animatii superbe dar si feeling-ul de 3D asociat unui astfel de sidescroller prin folosirea inteligenta a umbrelor si layer-elor din fundal.

Pe langa aceste modificari referitoare la grafica, Gameloft a introdus cate un checkpoint in aproape fiecare dintre plasele de joc. Acest lucru reprezinta un ajutor major usurand cu mult misiunea jucatorilor, totul reluindu-se din acest punct in momentul in care sunteti nevoiti sa restartati. Nivelele de joc urmeaza firul original si presun un nivel ridicat de dificultate la mai tot pasul astfel checkpointurile sunt mai mult decat binevenite.

Lupta cu armele este mult mai bine construita in cazul jocului modern. Cu toate ca in primele nivele infrangerea dusmanilor se dovedeste oarecum usor de realizat dificultatea creste odata cu avansarea catre nivelele superioare care necesita alegerea momentului oportun pentru lansarea unui atac exact atunci care adversarul lasa garda jos si poate fi lovit. Luptele desfasurate in cazul nivelelor superioare presun mai multe astfel de inclestari in care veti fii nevoiti sa atacati atat dintr-o parte cat si din alta.

Elementele care fac din Prince of Persia clasic un titlu cu adevarat interesant, il reprezinta succesiunea de obstacole care mai de care mai periculoase si mai mortale care trebuie depasite intr-un timp record de 60 de minute. Tocmai aceasta graba de a ajunge in timp la final pune o presiune deosebita pe umerii jucatorilor fapt ce inevitabil conduce la o serie de esecuri . Restart-urile sunt astfel la ordinea zilei si veti constata inca o data cu multumire existenta checkpoint-urilor.

Cel mai probabil cel ce incearca jocul pentru prima oara nu va reusi sa duca la bun sfarsit aceasta misiune in timpul alocat de 60 de minute, insa surprinzator sau poate nu, acest lucru nu conteaza foarte mult, intrucat jocul continua si dupa expirarea timpului, iar printesa inca poate fii salvata in ciuda faptului ca un scurt filmulet este prezentat la sfarsitul celor 60 de minute care o infatiseaza pe aceasta alegand sa moara in locul variantei de a devenii sotia lui Jaffar.

Prince of Persia clasic mai are si alte elemente surprinzatoare care va pot incanta sau care va vor surprinde poate nu tocmai placut lucru ce se poate intampla in cazul in care va rataciti si ajungeti la un asa zis “dead end” prin labirintul de cotloane din beciurile castelului.

Prince of Persia 1990 floppy diskIn incheiere doresc sa imi exprim incantarea cu privire la acest remake, care imi aminteste cu nostalgie de vremurile in care am jucat pentru prima data varianta originala produsa de UBISOFT pentru PC. La vremea respectiva foloseam un calculator de tip 386 iar jocul rula de pe un floppy disk varianta mare.