Pac Man

Pac Man a devenit dealungul timpului o referinta in domeniu, lucru datorat atat longevitatii sale, cat si conceptului simplu ce sa la baza sa. In istoria jocurilor video acesta isi are locul sau fruntas, binemeritat de altfel, alaturi de alte nume sonore precum Donkey Kong sau Super Mario Bros.  – inrucat dealungul timpului a cucerit un numar imens de fani pe cuprinsul intregului mapamond.

Pac Man arcade cabinetDaca ar fi sa urmarim cronologic in ordinea inversa aparitiilor titlurilor din seria sa,  putem afirma ca jocul original a aparut in anul 1980 in varianta Arcade, a fost creat de compania Namco si distribuit de catre Midway pentru prima oara pe teritoriul  SUA si al Japoniei intrucat aici piata avea o deschidere mult mai mare spre acest gen de divertisment in comparatie cu alte tari sau regiuni. Pac Man cunoaste dealungul timpului o raspandire virala si devine aproape sinonim cu “joc video”, inspirand chiar un serial de desene animate si chiar o melodie ce avea sa devina hit la vremea respectiva cu peste 30 de ani in urma.
Daca ar fi sa vorbim despre Pac Man ca si persoana putem afirma ca in acelasi vremuri, batalia se dadea cu alti colegi de breasla precum “Space Invaders” sau “Asteroids” –  nume sonore care au reusit de asemenea sa strabata negura vremii si sa dainuie pana in zilele noastre.
Personajul cu pricina a aparut in peste 30 de titluri originale licentiate si remake-uri, insa la acestea se adauga un numar nestiut de creatii ale fanilor si un numar si mai mare de clone, precum cele ce le jucam in copilarie pe consolele gen Terminator 2 care nu rulau in principiu decat clone de pe console originale precum NES, SNES, SEGA si asa mai departe.

pac man scrennshotPac Man este un joc simplu ce presupune dirijarea personajului principal printr-un labirint plin de punctulete pana cand toate acestea vor fi culese sau mancate. Pe parcusul personajul principal, cel pe care il controleaza jucatorul este urmarit de catre patru adversari, misiunea lui devenind una dubla – evadarea din calea urmatorilor si culegerea tuturor punctuletelor.
In apropierea fiecarui colt al labirintului se gaseste cate un punct mare care licareste si pe care daca il va manca, Pac Man va devenii pentru o scurta perioada de timp invincibil, putand sa-i manance chiar si pe urmatorii sai, care capata culoarea albastra si care se misca mult mai incet pentru o scurta perioada de timp. Daca un adversar este mancat ochii acestuia raman si se intorc in casuta din centru ecranului pentru a renaste.
Adversarii personajului sunt fie fantome, caracatite, monstri sau goblini, fiecare avand propria sa maniera de a se misca, unii fiind urmaritori iar alti incercad sa se pozitioneze in fata lui, lucru dezvaluit chiar de catre creatorul sau la o conferinta a producatorilor din aceasta industrie ce a avut loc in anul 2011 la o diferenta de aproape 31 de ani de la lansare.

Desi a fost gandit sa poata fii jucat la infinit – cu ghilimelele de rigoare vorbind – datorita faptului ca este construit pe o platforma ce suporta numai 8 biti, dupa ce sunt jucate 255 de nivele, datorita numaratori interne, cand ar trebuii sa urmeze nivelul 256 jumatate din ecran va fi acoperita cu diferite caractere de eroare lucru ce  duce inevitabil la – game over. Mai tarziu sa constat faptul ca daca acest nivel cu numarul 255 ar fi fost terminat jocul ar fi inceput de la capat insa adversarii lui Pac Man si-ar fi pastrat viteza de urmarire din ultimul nivel.
Prima persoana din istorie care a obtinut scorul maxim posibil (3,333,360 puncte) pentru Pac Man este Billy Mitchell din Hollywood iar jocul a durat apoximativ 6 ore.Scorul maxim posibil – presupune mancarea fiecarui punctulet mic si mare, fiecarui fruct, fiecarui adversar de pe tot parcursul jocului fara a pierde nici macar o viata.

pac man console ports

Pac Man este unul dintre putine jocuri care se bucura de remake-uri si upgrade-uri periodice precum si de portarea sa pe mai multe tipuri de console video. Prima consola video pe care a fost portat este Atari 2600 urmandu-i apoi si altele din seria primelor tipuri de calculatoare pentru acasa cum ar fi, Apple 2, Comodore 64, IBM PC  si chiar si unele console mai noi din gama celor portabile ca de exemplu Game Boy, Neo Geo Pocket, Sega Game Gear etc.
In zilele noastre exista posibilitatea de a fii jucat atat pe console virtuale din gama celor bine cunoscute, sau prin intermediul diverselor emulatoare. Cum era de asteptat au aparut si unele variante destinate pietei jocurilor pentru telefoanele mobile ce suporta anumite sisteme de operare precum Java, IoS, Android, Windows s.am.d.

Multe lucruri sau scris despre si multe se vor mai scrie – ideea de baza insa ramane si anume ca PacMan, este unul dintre pilonii de baza ai industriei de jocuri si probabil va mai dainui mult timp de aici inainte.

Fie ca sunteti un impatimit sau doar un fan puteti descoperi sau redescoperii originalul joc Pac Man in sectiunea noastra de jocuri clasice online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *