Ninja Gaiden clasic, un joc de referinta pentru timpurile moderne.

Ninja Gaiden creat de compania TEMCO este titlul primului joc dintr-o serie clasica ce poarta acelasi nume, care a facut furori de-a lungul timpului in lumea jocurilor video pe consola. Ultimul episod, “Ninja Gaiden 3 sau Ninja GaidenRazor’s Edge ” fiind publicat in 2012, acesta bucurandu-se de Ninja Gaiden arcade machineun succes imens datorita in mare parte atat versiunilor precedente cat si unei popularizari pe masura.

Noi insa ne vom opri asupra primei aparitii si vom vorbi in introduce despre varianta arcade, dupa care vom trece la versiunea NES, care a fost in fapt rampa de lansare.

Versiunea arcade este ceva in genul “beat’em up” Double Dragons (un nume ceva mai cunoscut si in tara noastra) si a fost publicata in anul 1988 atat in Japonia, America de Nord cat si in Europa.

Actiunea urmarea misiunea unui luptator ninja (albastru) fara nume, care cutreiera diferite orase din SUA pentru a impiedica o organizatie de cult, descendenti ai profetului Nostradamus, care punea la cale tot felul de evenimente pentru a indeplini profetia conform carei in anul 1999 un conducator malefic se va ridica si va incerca sa stapanesca lumea.

Eroul nostru ninja foloseste o serie de tehnici de lupta avansate cinci la numar (  Triple Blow combo, Flying Neck throw,  Hang Kick,  Phoenix backflip,  Tight Rope), in mare parte acesta luptandu-se cu mainile goale.

Jocul ofera si diverse “power -ups” sau “imbunatatiri” daca le putem numii asa, acestea fiind descoperite prin aruncarea inamicilor in diverse obiecte din grafica de backgorund cum ar fi luminile stradale, cosurile de gunoi, cabine telefonice sau alte item-uri de acest gen. Descoperirea unui astfel de upgrade de exemplu, ofera posibilitatea folosirii unei sabii ninja insa doar pentru o scurta perioada de timp.

Ninja gaiden arcade screen

De mentionat este si grafica de pe ecranul ce apare in momentul in care toate vietile sunt pierdute, personajul aparand legat la pamant iar de deasupra se coboara un fierastrau circular, jucatorul avand la dispozitie cateva secunde pentru a se decide daca mai introduce monezi obtinand astfel credite pentru a continua. Cabinetul arcade este de tip 2 players fiecare dintre joystick-uri avand cate un buton in cap ce poate fi folosit pentru a te agata de diverse lucuri si pentru a lansa atacuri de picior mai puternice prin balansarea personajului.

Aceasta versiune a fost portata pe mai multe calculatoare disponibile in acele timpuri printre care amintim C64, Armstrad CPC, Comodore Amiga, a fost dezvoltata de catre Ocean Software jocul purtand numele de “Shadow Wariors”.

O alta companie a portat Ninja Gaiden pe platforma MS-DOS pentru PC destinat fiind piatei nord americane, pastrand numele original insa grafica jocului folosea doar o paleta de 16 culori, iar o parte din miscarile personajului au fost excluse.

Mentionam ca exista o versiune oficiala emulata a jocului original arcade, disponibila pentru Xbox si Nintendo Wii virtual console prin download

Ninja Gaiden nes covers

Vom trece acum in revista versiunea NES care urmareste o cu totul alta poveste elementul comun fiind continentul american care v-a gazdui toata actiunea si de aceasta data. Personajul principal capata un nume (Ryu Hayabusa) acesta gasind o scrisoare lasata de tatal sau (Ken Hayabusa) plecat sa lupte intr-un duel impotriva unui alt luptator. In scrisoare Ken Hayabusa ii cere fiului sau, ca in cazul in care el nu se v-a intoarce, sa mearga in SUA si sa-l intalneasca pe arheologul Dr Walter Smith. Ajungand in America Ryu, este rapit de un agent CIA care ii daruieste o statueta ce intruchipa un fel de monstru. Ryu calatoreste mai departe si in cele din urma il gaseste pe Dr. Smith caruia ii arata statueta primita. Dr Smith  continua povestea jocului, aducandu-i la cunostinta eroului nostru ca el impreuna cu tatal sau (Ken Haybusa) au gasit in urma cu ceva timp doua statuete (Demon Statuets) care daca erau unite eliberau un demon malefic foarte puternic, si au stabilit sa pastreze fiecare cate una pentru a le proteja.

In timpul discutiei dintre Ryu si Dr. Smith, o persoana mascata fura statueta iar Ryu pleaca in urmarire pentru a o recupera.

Cand se intoarce inapoi il gaseste pr Dr. Smith asasinat si este capturat la randu-i de catre trei persoane inarmate. Este dus intr-o camera de interogatoriu unde directorul CIA ii povesteste despre un anume Jaquio care doreste sa intre in posesia celor 2 statuete pentru a le unii si a elibera Demonul incarcerat in ele.

Ninja gaiden story

Ryu este parasutat mai apoi in America de Sud unde isi croieste drum prin munti spre templul in care locuieste Jaquio si pe care il invinge dar prea tarziu intrucat demonul a fost eliberat. Urmeaza apoi o lupta colosala intre Ryu si demon, eroul nostru iesind invingator in cele din urma.

Jocul porneste exact din momentul in care Ryu ajunge in Statele Unite si de aici incepe si misiunea voastra de a reface firul povestii si de a duce totul la bun sfarsit.

Primul nivel include cateva elemente din varianta arcade, cum ar fi de exemplu personajele adversarilor cu masca pe fata.

Sunt introduse pentru prima oara scenele cinematografice care contureaza povestea precum si o serie de tehnici magice (Ninpo) care pentru a putea fi puse in practica necesita colectarea mai multor “power up-uri”.

O inovatie a jocului este data de sariturile sau mai bine zis catararea pe ziduri dintr-o parte in alta lucru ceva mai greu de deprins pentru jucatorii novici dar care se va dovedii de o reala necesitate pentru accederea la nivele superioare.

Ninja gaiden screenGrafica si sunetul jocului au facut o impresie foarte buna la vremea lor, singura critica adusa  referindu-se la dificultatea acestuia.

O prima portare a variantei NES a fost disponibila pentru PC insa doar pe piata japoneza.

Cel de-al doilea episod al seriei poarta numele de Ninja Gaiden II: The Dark Sword of Chaos si continua povestea de aceasta data Ryu avand misiunea de a o salva pe agenta CIA Irene Lew care a fost rapita si sechestrata de catre Ashtar, maestrul lui Jaquio.

Ryu trebuie sa distruga “Dark Sword” o sabie forjata din osul unui demon si sa il opreasca pe imparatul haousului Ashtar sa preia controlul asupra lumii. In final Ryu afla ca Jaquio a fost readus la viata pentru a indeplini visul mastrului sau.

Aici sunt introduse pentru prima oara clonele sau dublurile lui Ryu care sunt invincibile copiindu-i miscarile si luptand alaturi de el, cel de-al doilea episod primind la randu-i portari pe platforma PC MS-DOS si Amiga Comodore – care ofereau si functia de “save” si “load”.

Urmeaza cel de-al treilea episod dedicat consolei NES si anume: Ninja Gaiden III: The Ancient Ship of Doom care face cunoscuta adevarata fata a directorului CIA din primul episod, cel care l-a indrumat pe Ryu catre America Latina in lupta sa contra lui Jaquio. Acesta este considerat cel mai dificil joc din cadrul Trilogiei intrucat numarul de “continuari” era limitat iar atacurile din partea adversarilor golesc acum dublu din viata personajului principal, insa apar si upgrade-uri de tipul mariri razei de actiune a sabiei folosite pana la terminarea nivelului sau pana in momentul in care se pierde o viata.

Pentru un remake in flash  vizitati sectiunea noastra jocuri clasice online.

continue screen

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *