Mortal Kombat un joc care a scris istorie

Mortal Kombat, apartut in 1992 este primul joc al seriei cu acelasi nume dezvoltat de compania Midway pentru categoria de jocuri arcade urmand ca un an tarziu  sa fie portat cu mare fast pe mai toate consolele disponibile la acea data precum SEGA, SNES, Game Boy, Amiga, in cele din urma aparand si varianta pentru PC.

Firul narativ pleaca de la calatoria intreprinsa de unul dintre personaje, mai exact Liu Kang in incercare de a opri cucerirea si subjugarea lumii de catre vrajitorul malefic Shang Tsung, confruntarea lor avand loc in cadrul competitie Mortal Kombat.

Daca ar fi sa ne referim la succesul inregistrat inca de la lansare putem spune ca acesta s-a propagat si peste ani in aceeasi masura intrucat toate celelalte parti au cunoscut o priza excelenta la public, desi intotdeauna se vor gasii si voci care sa aduca in discutie scenele de violenta explicite si alte cateva aspecte in acest sens.

Incercand sa fac o descriere a jocului, ma gandesc ca exista un numar urias de cunoscatori ai fenomelui care s-ar putea simtii plictisiti intrucat pentru ei acest joc classic nu mai are nici un secret. Cu toate acestea majoritatea informatiilor nu abunda pe scena locala asa ca in cateva propozitii sper ca voi reusi sa conturez o imagine de asamblu si poate de ce nu sa aduc si ceva noutati.

In primul rand daca este sa ne oprim asupra subiectului principal al jocului, vom constata cu stupoare ca este singurul din intreaga serie care nu dispune de un clip introductiv care sa faca cunoscut de la bun inceput intregul scenariu din spatele turnirului de lupta.

Povestea incepe sa capete contur cu cel de-al doilea joc al seriei si anume cu “Mortal Kombat II” din care aflam defapt ca Goro un monstru jumate om jumatate dragon este campion neinvins de peste 500 de ani dupa reusita impotriva calugarului shaolin Kung Lao. In aceste vremuri reuseste vrajitorul Shang Tsung sa preia controlul turnirului Mortal Kombat si sa faca din acesta un concurs corupt in vederea obtineri de victorii false pentru a inclina balanta in favoarea stapanului sau Shao Khan care urmareste astfel sa preia controlul asupra regatului Earthrealm prin evitarea unei interventii din partea vechilor zei.

mk1 screenshot2Revenind la personajele disponibile in cadrul acestui prin episod al seriei, mentionam ca acestea sunt in numar de 7 si fiecare dintre ele devin marci inregistrate urmand sa revina in aparitiile viitoare. Personajele sunt inspirate si create avand in spate o serie de persoane reale.

Este de mentionat faptul ca pentru realizarea jocului s-au efectuat filmari urmad ca acestea sa duca la portretizari ale actorilor in personajele din joc.

“Liu Kang”, si “Shang Tsung” protagonistii principali, avand ca reprezentant comun in lumea reala pe actorul Ho Sung Pak.

“Sonia Blade” (Elizabeth Maleki – dansatoare, actrita si instructor de aerobic) agent al fortelor speciale care se afla in urmarirea mercenarului societatii secrete “Black Dragon” pe numele sau Kano.

“Kano” (Richard Divizio – actor american ce a aparut portretizat in toate jocurile din serie sub diverse portretizari: Kano , Baraka, Kabal, Quan Chi).

“Raiden” este jucat Carlos Pesina.

“Johny Cage” starul de la Hollywood prinde contur datorita lui Daniel Pesina fratele lui Carlos Pesina.

“Sub Zero”, “Scorpion”, “Reptile” isi gasesc ca sursa de inspiratie pe “Lin Kuei”.

Principali producatori  Ed Boon si John Tobias sa coopteze in cadrul jocului un personaj foarte cautat la acea data si anume “Jean Claude Van Damme”, acesta insa era indisponibil, intrucat se afla in negocieri asemanatoare cu alti producari de jocuri video. Din simpatie pentru Van Damme cei doi au oferit personajului “Johny Cage”  asemanari cu starul de cinema. Au pastrat initialele ( J,C – Jean Claude) si au preluat o serie de lovituri cum ar fi pumnul din spagat sau lovitura de picior intors din aer care apar in filmul “Sport sangeros” .mk1 screenshot5

Referitor la numele ce trebuia ales pentru joc, realizatori acestuia au afirmat ca au stat indecisi o perioada de aproximativ 6 luni in care s-au vehiculat titluri precum: Kumite, Dragon Attack, Fatality, Death Blow. Pe tabla insa se afla scris si cuvantul “Combat” care in cele din urma a ajuns sa faca parte din nume dar cu prima litera schimbata cu “K” – asadar numele ales a fost Mortal Kombat.

Lansarea aduce cu sine o serie de noutati si imbunatatirii ale calitatii de joc totodata. Anumite miscari speciale sunt obtinute acum doar prin manevrarea joystick-ului, apare pentru prima oara conceptul de “fatalitate” – posibilitatea de a termina adeversaul definitv dupa incheierea luptei, prin executarea unor combinatii secrete ale miscarilor de joystick si diferite butoane, existenta unor lovituri foarte puternice care consuma mult din bara de energie precum: “pumnul mare de jos” sau lovitura de”picior intors” de sus, variatia atacurilor realizabile prin intermediul acelorasi butoane in functie de distanta de la care sunt executate.

Prin folosirea garzi fara nevoia de retragere, se pierde doar putin din nivelul de energie al barei ce indica viata ramansa. O inovatie o reprezinta si faptul ca poti lovi un adversar cat timp acesta este in aer si nu se poate apara, de mai multe ori printr-o serie de combinati de lovituri.

mk1 fatalityUn lucru de asemenea care merita a fi mentionat este faptul ca dupa ce vei lupta cu toti adversari din turnir, va urma o confrunatare mai speaciala impotriva propriului tau personaj, dupa care lucruri devin mai complicate intrucat veti avea de infruntat cate 2 adversari pe durata fiecarei runde. In varianta Arcade un al doilea jucator  poate intervenii oricand prin introducerea unei monezi, tunirul oprindu-se pentru a se disputa meciul dintre cei  doi, urmand ca turnirul sa continue cu invingatorul.

Nu trebuie sa uitam nici de “mini jocurile” disponibile intre anumite nivele, prin care jucatori isi pot testa puterea prin spargeri diverse de blocuri din lemn, piatra, fier, rubin si in final diamant.

Dupa cum am spus la inceputul articolului jocul a fost portat si pe console video clasice SEGA si Super Nintendo. Varianta de Super Nintendo a cenzurat anumite aspecte, inlocuind stropii de sange cu stropi de sudoare, si majoritatea fatalitatilor care s-au dovedit a fii mult prea violente, cu miscari ceva mai “usor de digerat”. In varianta SEGA – fatalitatile si sangele rezultat in urma loviturilor se puteau activa prin intermediul unui coduri secrete  de tip “cheats” ( ABACABB ).

In varianta de Game Boy – lipsesc de asemenea fatalitatile, imposibilitatea de a juca cu Reptile si Johny Cage, miscarile sunt mai greoaie insa exista si un lucru inedit si anume posibilitatea de a juca cu Goro prin intermediul unui cheat.

Portarile care au respectat cu cea mai mare exactitate originalitatea jocului arcade sunt cele pentru PC varianta DOS disponibile pe Floppy disk si CD.

Mortal Kombat se plaseaza pe locul 12 in topul celor mai bune jocuri de bataie din toate timpurile conform revistei COMPLEX, iar la vremea apartiei sale pretul platit pentru un cabinet arcade Mortal Kombat se vindea cu 2500$, fata de cateva sute de $ cat costau restul.

2012 a fost anul in care revista TIME situeaza acest titlu in topul celor mai bune 100 de jocuri din toate timpurile.

Online puteti gasi jocul atat in varianta pentru PC, cat si pentru emulatorul MAME.

Incercati si Mortal Kombat Karnage o varianta a celebrului joc in flash in sectiunea noastra de jocuri clasice online: Mortal Kombat joc

mk 1 collage

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *