Metal Slug – cel mai bun joc clasic de platforma cu impuscaturi

 

Metal Slug header

Metal Slug este un joc de tip alearga si impusca (run and gun), primul din seria cu acelasi nume, dezvoltat de compania Nazca Corporation si publicat de catre SNK in anul 1996 initial pentru systemul tip arcade operat cu monezi NEO GEO MVS (multi video system). Tipul de cabinet arcade Neo Geo MVS ofera posibilitatea ca in interiorul saui sa se afle pana la 6 “dischete de tip cartus ” ROMs cu diferite jocuri. Cu toate acestea doar un singur joc putea fi jucat de catre utilizatori, operatorul fiind cel care decidea care dintre ele sa ruleze la un moment dat.

Metalslug1 coverMetal Slug este un joc plin de umor cu scene de actiune care se intrepatrund rapid, personajul principal aflandu-se intr-o continua lupta pe fuga si fiind nevoit sa infrunte o armata intreaga de adversari bine inarmati si tot odata o suita de vehicule militare extreme de variate de la tancuri si blindate pana la elicoptere. Este de asemenea de remarcat faptul ca multi fani apreaciaza foarte mult si modul de joc la dublu sau ” 2 players 2P “, intrucat ofera o experienta plina de entuziasm

Desfasurarea actiunii este foarte intuitiva personajul principal Marco Rosi iar in cazul jocului la dublu si Tarma Roving sunt trimisi intr-o misiune impotriva maleficului general Morden care a lansat o amenintare internationala la adresa guvernelor mai multor tari. Ultima sa escapada a facut ca generalul sa puna mana pe un vehicul de tip tanc ce poate merge pe orice tip de teren si cu o tehnologie de lupta foarte avansata. Intrucat efortul fortelelor armate din diferite tari a esuat, misiunea de recuperare sau distrugere a vehicului tanc denumit “Metal Slug” revine celor doi luptatori mentionati anterior din cadrul Peregrine Falcon Squad o unitate a fortelor de elita.

Metal Slug este impartit in mai multe nivele care trebuiesc parcurse liniar de la stanga la dreapta tragand in continuu intr-un sir de inamici care pare sa nu se mai termine, iar la sfarsitul fiecarui nivel in parte eroi nostmetal slug printscreenri vor avea parte de o confruntare speciala cu un boss care de obicei are dimensiuni si puteri mult peste cele ale adversarilor obisnuiti. Pe parcusul fiecarui nivel sau stage jucatorul are posibilitatea de a-si upgrada propiul armament si de a conduce un tank Metal Slug de tip SV-001 (Super Vehicle) fapt ce aduce cu sine o mai buna protectie precum si o forta sporita de tragere. Pe la langa focul tras cu arma jucatorul mai poate folosii si tehnici de lupta corp la corp gen lovituri de picior sau folosierea cutitlui ca arma. Parte din background jocului poate de asemenea suferii distrugeri lucru ce duce uneori la descoperirea de noi itemu-uri si power-ups, iar eliberarea ostaticilor aduce de asemenea noi arme sau diverse alte obiecte.

La sfarsitul fiecarui nivel jucatorul mai primeste un punctaj bonus reprezentand numar de ostatici eliberati, daca a-ti jucat fara sa va pierde-ti vreo viata.

Numarul total de nivele de joc disponibile este egal cu sase acestea cuprinzand diverse locatii precum: teritorii montane, jungle, canioane, baze militare si orase calamitate.

Umorul jocului provine din felul in care pozeaza trupele inamice cand acestea sunt suprinse in lupta. Uni pur si simplu sunt surpinsi la plaja, altii in timp ce fac un gratar sau pur si simplu stand de vorba, fie din faptul ca sunt suprinsi tipand sau incercand sa fuga din calea voastra. Acestia uneori insa conduc si diverse vehicule cum ar fi: tancuri, avioane, vehicule de artilerie lucru ce presupune o atentie sporita in abordarea lor.

Intrucat imi place acest joc foarte mult vreau sa vorbesc putin si despre strategia de joc si sa ofer cateva indrumari care va pot fi de folos:

– in momentul in care Metal Slug screenshot 2sunteti parasutati la inceputul nivelului puteti apasa butonul “B” pentru a renunta la parasuta, jocul incepand mai repede;

– nu irositi armele speciale impotriva soldatilor care au scut, pentru a putea trage acestia se vor descoperii, de asemenea nu irositi munitia tragand la intamplare;

– in cazul in care dati peste un singur soldat, folositi mai bine cutitul sau loviturile de picior;

– cand sariti afara din SV beneficiati de imunitate o scurta perioada de timp, lucru ce poate fii de folos in cazul mortierelor albastre ce nu pot fi evitate;

– nu exista un timp necesar pregatirii aruncarii de grenade sau rachete, cu cat sunteti mai aproape de un inamic cu atat mai multe ve-ti puteam arunca, lucru pe care il puteti folosii cu succes impotriva boss-ilor sau cand sunteti la ananghie;

– cand tancul SV este aproape distrus folositi lovitura frontala a acestuia pentru a provoca distrugeri majore inamicilor urmand a-l parasii apoi.

Metal Slug, s-a bucurat si se bucura in continuare de o mare popularite lucru ce a facut ca acest titlu sa fie disponibil inca de la inceput si pe consola AES a celor de la Neo Geo, aceasta varianta avand un in plus o noua modilitate de joc intitulata “Comabt School” ce oferea posibilitatea rejucarii planselor seja terminate dar avand obiective cu totul noi.

Un an mai tarziu, in 1997 au aparut si variantele pentru “Sega Saturn” si “PlayStation” insa doar pe teritoriul Japoniei aceaste incluzand si modul “Combat School”, varianta de PlayStation avand in plus un alt mod si anume “Another Story” care aduce un set de mini-jocuri fiecare cu subiectul sau in parte.

Metal Slug screenshot 3

In 2006 apare “Metal Slug Anthology” o colectie care cuprindea atat jocul original cat si seriile urmatoare de la Metal Slug 2 (X) panla la 6, colectie dedicate consolelor Nintendo Wii, PlayStation 2 si PSP.

Se regaseste de asemenea si in cadrul colectiei de jocuri clasice SNK Arcade Classics Vol. 1 aparute in anul 2008 disponibila de asemenea pe mai multe tipuri de console, ca sa nu mai vorbim de variante ce pot fi rulate prin intermediul emulatoarelor gen MAME sau specifice Neo Geo.

 

Am gasit de asemenea si o varianta de joc flash care seamana surprinzator de mult cu originalul si pe care o facem cunoscuta fanilor in colectia noastra de jocuri online.