Mega Man

megaman headerMegaman, cunoscut si sub numele de RockMan este protagonistul principal al unei francize de jocuri video purtand acelasi nume, este creat de firma CAPCOM fiind destinat cosolelor Nintendo NES in anul 1987.
In cazul primului titlu al seriei actiunea se desfasoara in jurul luptei neincetate intre robotul humanoid MegaMan si maleficul om de stiinta Dr. Wily.
mega man nesEcranul de prezentare ofera posbilitatea alegerii aleatorii a planselor de joc, un lucru nou la vremea respectiva in care majoritatea titlurilor respectau oarecum un calapod liniar.
Desfasurarea jocului presupune parcurgerea unui numar initial de 6 nivele, fiecare dintre acestea  terminandu-se print-o lupta improtriva unui boos (Robot Master) a carui infrangere v-a culmina cu adaugarea de arme noi in arsenalul eroului nostru. Cu toate ca binecunoscuta companie CAPCOM realiza titluri ce erau destinate in marea lor majoritate sistemelor arcade – MegaMan a fost conceput special pentru piata de console video pe televizor, fiind destul de bine primit de catre aceasta comunitate, in ciuda gradul de dificultate destul de ridicat, mai ales pentru copii.
Cu toate ca nu a fost un succes la fel de rasunator precum alte titluri ale vremii (Ex. Donkey Kong, Space Invaders, Super Mario Bros.), cu siguranta primeste un loc fruntas in topul jocurilor clasice, lucru confirmat pe de o parte si datorita faptului ca, de la debut si pana in prezent au aparunt constant mai multe episoade din cadrul acestei serii precum si remake-uri, toate urmand in principiu acelasi fir narativ, cu aceleasi elemente grafice binecunoscute, devenind recent un nume prezent si pe piata jocurilor pentru terminale mobile. Sony a lansat la randu-i un remake dedicat consolei sale portabile PSP – “Mega Man Powered Up”, ca sa nu mai vorbim de multitudinea de emulatoare pentru console care fac practiv posibila rularea sa chiar si pe PC.mega man nes 2

Daca ne referim la firul narativ al jocului in sine Mega Man ia naster ca un proiect ce presupunea realizarea unui robot cu caracteristici umane la care lucreaza doi importanti oameni de stiinta Dr. Wright (Right) si asistentul sau Dr. Wily.
Pe langa proiectul Mega Man cei doi cercetatori creaza un numar de alt sase roboti avansati Cut Man, Guts Man, Ice Man, Bomb Man, Fire Man, si Elec Man, fiecare dintre acestia din urma fiind ganditi ca si roboti de tip industrial ale caror sarcini erau imbunatatirea vietii oamenilor. Toate aceste cercetari se desfasurau intr-un loc cunoscut drept “Monsteropolis”,insa tot acest vis frumos se naruie in momentul in care asistentul Dr. Wily reprogrameaza cei sase roboti spre al ajuta sa cucereasca lumea. Bineinteles Mega Man este cel trimis sa impiedice acest dezastru, acesta regasindu-se intr-o lume plina de incercari si confruntari.

Jocul incepe prin prezentarea unui ecran care afiseaza 6 planse de joc ce pot fi alese aleatoriu. Dupa alegerea plansei de joc (stage-ului) Mega Man incepe incursiunea, nevoit fiind sa depaseasca multe obstacole si sa infranga o armata intreaga de adersari pentru ca intr-un final la ajunga la capatul nivelui unde v-a avea loc confruntarea cu unul dintre cei 6 roboti. Dupa invingerea big boss-ului Mega Man asimiliaza arsenalului sau de arme, arma cu care lupta big boss-ul insa din pacate aceasta arma nu are munitie infinita cum are blaster-ul cu care vine inarmat Mega Man inca de la inceput. Cu toate ca jucatorul poate alege dupa cum am mai spus ordinea in care va juca fiecare plansa, trebuie mentionat un lucru si anume ca fiecare dintre big boss-i este vulnerabil la unele arme ceea ce ar sugera astfel o oarecare ordine de parcurgere a planselor.
Dupa ce toate cele 6 stage-uri sunt duse la bun sfarsit, in centrul ecranului isi va face loc ultimul nivel cunoscut sub numele de “Fortareata lui Wily”, nivel constand de fapt intr-o inlantuire de cate patru planse fiecare avand cate un big boss nou. Inaintea  confruntarii finale cu maleficul doctor Wily cei sase roboti vor reveni pentru o ultima batalie.

In anul 1988 apare  Mega Man 2, acesta incluzind o serie de elemente noi in materie de design, cunoscand de altel un succes mult mai mare decat predecesorul sau, iar la o distanta de inca doi va aparea in pentru prima oara in Japonia Mega Man 3

Mega Man Nes covers

Mega Man se face cunoscut in intreaga lume drept un exemplu de joc ce intruneste la o lalta o grafica de invidiat (la vremea respectiva), un bun background muzical si o maniera de parcurgere perfecta. Cu toate aceste ovatiuni aduse in cinstea sa mai toti criticii si fani remarca un aspect ce nu poate fi trecut cu vederea si anume dificultatea sa, adversarii fiind foarte puternici, iar situatiile dificile producandu-se in continuu.
Conform unui top realizat de IGN, Mega Man ocupa locul 30 in “Topul celor mai bune 100 de jocuri dedicate consolei Nintendo NES”

Nu a fost ocolita nici piata dedicata jocurilor arcade intrucat in 1995 apare Mega Man – The Power Battle(imaginile de mai jos) urmat de Mega Man 2 – The Power Fighters destinate initial cabinetelor operate prin introducerea de fise sau monezi ambele fiind portate in 2004 pe Playstation 2 si Game Cube de la Nintendo

Mega Man The power Battle scrennshot

Dupa cum este lesne de observat inca de la debutul sau din urma cu aproape trei decenii, noi episoade au fost dezvolalte, extinzadu-se si tipul consolelor pe care se putea juca. Amintin aici colectia Mega Man – The Wily Wars pentru  Sega Mega Drive urmata de aparitii destinate PlayStation, PlasyStation 2, Game Cube si Xbox.. Incepand cu 2007 Nintendo ofera jocul si pe consolele de tip Wii prin intermediul “consolei virtuale”.

In incheiere ne vom referii putin la remake-ul imunatatit pentru PSP, care aduce in prima plan o grafica 3D  de exceptie, personajele fiind conturare intr-un still haios avand capetele de marime normala, dar corpurile lor fiind miniaturizate. Aceasta modificare de design a fost pusa pe seama dimensiunii ecranului PSP acesta avand un raport de 16:9, insa creatorul personajului a declarat ca ar fi vrut ca aceasta sa fie de fapt infatisarea standard a personajului insa constrangerile date de realizarea jocurilor pe 8 biti datorita limitarilor hardware din vremea respectiva au impiedicat acest lucru.
Datorita acestei modalitati de conturare a personajelor, devin astfel vizibile “carismele” acestora precum si gesturile faciale, lucru ce apropie si mai mult jucatorul cu personajul in sine.
Varianta disponibila pentru consola portabila PSP aduce cu sine doua moduri de joc: Old Style si New Style primul avand o maniera in sensul NES iar cea de-a doua beneficiaza de imbunatatirile aduse si de marimea ecranului incluzand episoade periodice de filmulete narative, un audio remixat si posibilitatea alegerii a trei nivele diferite de dificultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *