Mario Bros.

Intr-unul dintre articolele noastre anterioare, dedicat seriei Donkey Kong, aparea o informatie interesanta despre un personaj cheie ce avea sa faca sa scrie oarecum istoria jocurilor video. Acest personaj cunoscut la acea data cu numele de Jumpman nu este nimeni altul decat eroul indragit de milioane si milioane de fani din intreaga lume si anume Mario.Mario Bros. arcade cabinet

Printre primele jocuri dedicate lui Mario se numara si “Mario Bros.” (Fratii Mario intr-o traducere mot a mot) aparut in 1983 pentru sistemele Arcade si pentru consola pe televizor Nintendo (NES).

Pentru prima oara portretul lui Mario este zugravit ca fiind un instalator Italiano-American care impreuna cu fratele sau Luigi trebuie sa salveze New York-ul de creaturile din subteran ce ameninta sa-l invadeze. Mario inca nu primise la acea data abilitatile de a trage cu bile de foc in adversarii sai si nici nu avea posibilitatea de a sari pe ei pentru ai elimina.
Jocul se desfasura in felul urmator Mario si Luigi erau cei care trebuie sa-si rastoarne pe spate adversari prin lovirea platformei pe care se deplasau de jos in sus dupa care puteau sa le dea cate un sut pentru ai elimina definitv.

Fiind un joc de platforma acesta presupune o desfasurare a actiunii dealungul mai multor planse, fiecare plansa avand cate patru tevi de canalizare din care ies si prin care intra diverse creaturi si mingii de foc in fiecare din capetele ecranului.
Jucatori au posibilitatea iesirii din ecran, aparand pe partea opusa – lucru care ajuta foarte mult in momentele periculoase, insa tine-ti cont ca acelasi lucru il pot face si oponentii. Pentru a-si rasturna pe spate adeversari  Mario trebuie sa sara in sus si sa loveasca din saritura de dedesubt randurile pe care merg oponenti, rasturnandu-i pe acestia pe spate imobilizandu-i precum o broasca testoasa rasturnata pe carapacea sa. Un adversar rasturnat poate fii eliminat definitiv apoi printr-o lovitura de picior ca la fotbal.
Mario bros. screenshotIn unele versiuni mai vechi exista si un butun special marcat “POW” care odata actionat producea o zdruncinatura zdravana a intregii planse de joc rasturnad mai multi adversari de odata. Butonul POW putea fi actionat de pana la trei ori in timpul unei planse. Timpul in care un oponent ramane intors pe spate este unul limitat asa ca va trebui sa va misca-ti rapid pentru a-l elimina. In fiecare plansa ultimul inamic isi va schimba culoarea si se va misca mult mai rapid decat restul, iar dupa ce ve-ti reusii sa-l invingeti si pe acesta din urma, puteti avansa catre nivelul urmator. Fiecare nivel superior in parte va aduce noi elemente cu dificultate sporita, ca de exemplu bilele de foc care trec la randul lor dintr-o parte a ecranului in cealalta, sau portiunile de gheata pe care unii dintre adversari le plaseaza inaintea jucatorului.

Pe parcursul jocului Mario Bros. veti descoperi si nivele bonus in care nu ve-ti avea de a face cu adeversari, scopul principal fiind adunarea cat mai multor monezi pentru obtinerea unui scor cat mai mare.
Daca veti selecta optiunea 2 Players puteti juca “la dublu” impartind bucuria cu o ruda sau prieten pentru o experienta mult mai interesanta, lucru ce va necesita insa si o atentie sporita pentru a nu va incurca unul pe celalalt.
Jocul in doi poate fi astfel mult mai spectaculos daca se urmareste o strategie prealabila bine pusa la punct.Mario Bros. Nes

In cazul in care nu dispuneti de o consola Nintedo, dar acest joc va trezeste amintiri frumoase, puteti totusi sa il jucati pe asa zisa consola virtuala disponibila prin intermediul unui Nintendo Wii sau cel mai simplu puteti incerca si varianta flash din pagina noastra de jocuri clasice online.
Exista de asemnea si optiunea de a folosi un emulator pentru a juca pe PC.
Mario Bros. era si probabil mai este disponibil si astazi in tara noastra pe consolele in genul Terminator 2, care in principiu nu sunt atceva decat niste clone ale consolei originale NES.

Titlu asupra caruia ne-am oprit in articolul de fata nu reprezinta insa decat o preconizare a succesului nebun ce avea sa urmeze odata cu aparitia celebrului Super Mario Bros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *