Jocurile cu zombie – trecut si prezent

Zombie sunt  printre cele mai intâlnite tipuri de personaje negative pe care le întâlnim în jocurile video din zilele noastre,însă dacă ar trebuii să dăm un răspuns clar la întrebarea: când au apărut aceştia pentru prima oară într-un joc, atunci părerile sunt oarecum împărţite deoarce jocurile cu tematică zombie, în principiu îşi fac debutul odata cu seria denumită “Resident Evil”  al cărei prim episod a apărut în anul 1996. Dacă ne referim însă strict la apariţia personajelor de tip zombie atunci lucrurile sunt împinse cu mult înapoi în timp şi ajungem astfel să vorbim despre titluri destinate consolelor de jocuri clasice precum ZX Spectrum, Nintendo Nes , Commodore 64 şi aşa mai departe.

Mergând aşadar stict pe linia aceasta aducem în prim plan primul joc cu zombie din istorie şi anume “Zombie Zombie”, apărut in anul 1984 pe consola ZX Spectrum în care jucătorul aflat în interiorul unui oraş in care mortii umblători se aflau la putere, le putea venii de hac acestora prin folosirea unei mitraliere ce trăgea cu jeturi puternice de aer. Un concept oarecum ciudat poate chiar şi pentru acele vremuri în ceea ce priveşte un shooter.

Ghosts n goblins

Un an mai târziu în 1985 apare “Ghosts n Goblins” un joc clasic de platformă dezvoltat de compania Capcom şi destinat cabinetelor arcade cu monezi, în care personajul principal, un cavaler medieval numit Sir Arthur trebuie să învingă o armată întreagă de demoni, ciclopi, ogre si zombie care îi stau în cale în încercarea sa de a o salva pe prinţesa Prin Prin din ghearele  regelui regatului demonilor. Ghosts n Goblins este considerat a fi unul dintre cele mai grele jocuri arcade care au existat vreodată şi pe bună dreptate toţi cei care l-au testat pot depune mărturie în acest sens. Jucătorul are la dispoziţie un timp limitat în cuantum de 3 minute pentru a termina un nivel joc,  în caz contrar acesta pierzându-şi o viaţă. Dificultatea este sporită şi prin faptul că, atunci când personajul principal primeşte o lovitură, acesta işi pierde armura şi deci şansele sale de reuşită se reduc considerabil. Adăugăm la acest comportament şi menţiunea că dacă nu s-a reuşit cucerirea checkpointului aflat de obicei la jumătatea unei planşe, restart-ul în cazul pierderii unei vieţi presupune parcurgerea nivelului de joc de la început.

Probabil cel mai interesant aspect cu privere la Ghosts n Goblins îl reprezintă însă, faptul că, lupta finală contra Big Boss-lui nu este altceva decat o iluzie bine instrumentată. Chiar daca reuşiţi să caştigati, cel mai probabil mare o sa vă fie dezamăgirea când veţi fi informaţi prin apariţia unui text pe ecran care vă descoperă că totul a fost doar o cursă pusă la cale de Lordul Demonilor şi că defapt trebuie să reluaţi întregul joc de la capăt şi îl parcurgeţi din nou dar de acesta dată nivelul de dificultate va fi mult mai crescut. Pe langă asta singura arma capabilă să-l distrugă pe Boss este reprezentată de o cruce, iar dacă cumva incercaţi sa intraţi în grota sa fară să o aveţi, veti fi întors la începutul  penultimului nivel nivel si anume cinci.

Mario si testoasa zombieMentionăm în lista noastra şi celebrul joc “Super Mario Bros.3 apărut în 1988 în care îşi face debutul un nou tip de inamic şi anume Dry Bones sau testosa zombie, în fapt un Koopa zombificat care aproape ca nu poate fi distrus intrucat la cateva secunde după ce este lovit se ridică şi poate ataca din nous sau îşi continuă nestingherit drumul, după caz.

Urcăm uşor scara timpului şi ajungem în 1992 anul lansării jocului “Wolfenstein 3D”, care prezintă propria variantă de zombie în persoana unor soldati ce împrumută destul de mult din înfăţişarea lui Frankenstein. Aceştia aveau încastrat chirurgical în interiorul pieptului câte un pistol ce tragea automat, lucru destul de ciudat după părerea mea chiar şi pentru un joc de categoria sa.

Un an mai târziu odată cu apariţia unuia dintre cele mai célèbre shootere clasice si anume “Doom”, apare şi varianta oarecum uşor de recunoscut ca aparţinând tipologiei zombie, însă în cadrul jocului acesta este unul dintre cei mai slabi adversari.

Zombie ate my neighbours snes

În 1993 apare “Zombies ate my neighbours” un produs al LucasArts dezvoltat pentru Sega Master System, Sega Genesis si Super Nintendo care a primit diferite tipuri de cenzură în funcţie de continentul pe care a fost lansat. Jocul urmăreşte în fapt viaţa a doi adolescenţi pe numele lor Zeke şi Julie cărora le revine misiunea de a-şi salva vecinii din calea primejdiei reprezentată de invazia hoardelor de zombie. Întrucît anumite scene din cadrul jocului presupun o violenţă explicit după cum am amintit mai sus acesta a primit diferite tipuri de cenzură. Astfel pe continentul American stropii de sânge au fost inlocuiţi cu un soi de picaturi de culoare purpurie, iar varianta destinată pieţei Europene presupunea înlăturarea tipului de personaj negativ reprezentat de maniacul cu fierastraul mecanic şi înlocuirea acestuia cu unul ce semăna mai degrabă cu un tăietor de lemne.

La numai trei ani distanţă debutează seria “Resident Evil” cu primul titlu, acesta fiind lansat pe consola Sony PlayStation. Directorul de productie Shinji Mikami îşi propusese să creeze un joc în spiritul unui binecunoscut  RPG horror dezvoltat de compania Capcom şi anume Sweet Home, cu toate acestea insă cele doua titluri nu impărtăşesc în comun decât faptul ca acţiunea se desfăşoară în interiorul unei mansarde. Fără poate să-şi închipuie Shinji Mikami a creat un produs ce avea să sporească în notorietate atât de mult intrucât era imperios necesar sa fie produse episoade noi care să ducă povestea mai departe. In acest prim titlu la care facem referire în articolul de faţă, acţiunea se desfăşoară intr-un oraş denumit Raccoon, unde există suspiciunea producerii unor acte de canibalism. Drept urmare Unitatea pentru Tactici Speciale si Salvare (S.T.A.R.S – Special Tactics and Rescue Service) din cadrul Politiei orasului este trimisă să facă lumină in acest caz. Unitatea speciala este impărţită in doua echipe Alpha şi Bravo, iar Bravo este trimisă prima la locul faptei pentru a face cercetările necesare. Intrucât raportările de la Bravo întârzie să apară, membri Alpha sunt cei care trebuie să acţioneze pentru ducerea la bun sfârşit a acestei misiuni. Din echipa Alpha fac parte Chris Redfield si Jill Valentine, aceştia reprezentând totodată cele 2 personajele selectabile pe care trebuie să le ghidati dealungul jocului astfel încât să supravieţuiască contra unui număr impresionant de zombie, să rezolve misterul apariţiei acestora precum şi să găsească răspunsul la tot felul de puzzle-uri punând cap la cap bucăţi de informaţii împrăştiate prin diverse locuri în cadrul mansardei de dimensiuni colosale.

jocul Resident evil 1996Resident Evil se prezintă sub forma unui joc 3D de tip first person shooter cu tematica horror, care reuşeşte să lase o impresie deosebit de puternică celui care se hotărăşte să se aventureze în această lume misteriosă unde pericolele pândesc la fiecare colţ şi mai ales în spatele fiecărei uşi.

Personal am jucat acest tiltu şi pot spune ca nu de puţine ori am tresărit destul de bine, fie din cauza efectelor sonore care completează perfect imaginea apocaliptică creată, fie din pricina faptului ca am fost luat prin surprindere sau mai bine zis de direct de gat de catre vreun zombie apărut parcă de nicăieri. Noroc ca jocul ofera posibilitatea de a prepara tot felul de poţiuni care fac reversibil procesul de zombificare prin combinarea unor plante pe care le poti purta în inventarul tău oriunde. Trebuie însă să ţii cont de faptul ca spaţiul destinat obiectelor de inventar este limitat şi deci o buna chibzuire in alegerea muniţiei vs tipului de arma folosit vs medicamente poate face de multe ori diferenţa.

Seria Resident Evil cunoaşte până în prezent un număr de 16 episode dacă le pot numii aşa dezvoltate pentru aproape toate consolele modern existente cat si pentru PC, dar sa nu uităm ca există déjà şi cateva producţii cinematografice purtand acelaşi nume şi împărtăşind oarecum acelaşi scenario, şi că de asemeni putem vorbi chiar si de benzi desenate dedicate.

Putem afirma chiar ca datorita acestei serii, genul de jocuri cu zombie a primit un impuls deosebit de important reuşind astfel să câştige cât mai multi fani.

La ora actuală numarul de titluri în care intâlnim această tipologie de personaje este covârşitor, iar încercarea de a face o numărătoare ar avea ca rezultat cel mai probabil un total inexact, iar acest lucru se datorează oarecum si numarului tot mai mare de jocuri cu zombie online, care creşte de la zii la zii intrucât numărul celor care preferă lejeritatea de a se juca direct in browser precum şi diversitatea de astfel de titluri disponibile este de ordinul milioanelor pe intreg mapamondul. Sa ne gandim putin doar ce a reprezentat Plants vs Zombies atat in varianta destinată dispozitivelor mobile cât şi în varianta flash portată online şi probabil îmi veţi da pe deantregul dreptate.