Frogger – un clasic emblematic

Majoritatea jocurilor isi faceau debutul in variante arcade la inceputul anilor 80 cand piata dedicata incepea sa se dezvolte cu pasi marunti. Nici “Frogger” nu face rabat de la aceasta traditie si in anul 1981 apare prima varianta pentru cabinetele operate cu monezi disponibile in salile de jocuri electronice. Nu vorbim aici de tara noastra care in acele vremuri nu visa la astfel de modalitati de divertisment, ci de state precum SUA si Japonia care erau de fapt si resedintele companiilor producatoare. Pentru ca tot am amintit de companii producatoare de jocuri video, specificam ca Froger a fost dezvoltat de compania japoneza Konami iar lincenta de distribuire la nivel global apartine companiilor SEGA/GREMLIN.

Care e treaba cu Froger de fapt?

Un prin raspunsul la aceasta intrebare se poate schita in cateva cuvinte si ar suna cam asa: Un joc in care mai multe broaste trebuiesc directionate in asa fel incat sa traverseze o strada cu cateva benzi circulata de multe vehicule. Aceasta este doar prima jumatate a plansei intrucat urmeaza traversaea unui rau prin sarituri executate pe diverse obiecte plutitoare ca de ex, copaci, nuferi etc.

Un raspuns mai cuprinzator insa vom incerca sa oferim prin chiar intreg articolul de fata.

Se spune ca odata cu trecerea anilor jocurile nu inbatranesc ci usor, usor acestea fie sunt date uitarii, fie intra in categoria celor considerate deja clasice. Frogger is merita pe deplin titulatura de joc clasic intrucat intruneste conditiile care se impun pentru acordarea unui astfel de titlu: este destrul de “batran’ ( peste 30 ani ), a fost portat pe multe tipuri console lucru care ne indeamna sa credem ca era la mare cautare, a avut parte de remake-uri si variante ulterioare imbunatatite, a fost vandut in peste 20.000.000 de copii in intreaga lume conform unei statistici din 2005, a adunat un numar mare de fani si cel mai important, lumea nu l-a uitat.

La debut acesta a impresionat prin tematica sa si prin povestea in sine, fiind si printre primele jocuri care utilizau cate 2 procesoare Z80.

frogger playJucatorul primeste la inceput trei cinci sau sapte broaste ( vieti- incercari) pe care trebuie sa le traverseze peste o strada aglomerata situata in partea de joc a ecranului si peste un rau curgator situat in partea de sus, intre cele doua aflandu-se un trotuar. In functie de versiunile disponibile pe strada circula fie motociclete, masini, camioane, buldozere, dubite, taxi-uri, biciclete pe rau plutesc busteni, crodcodili, broaste testoase, serpi etc. Peste rau se afla casutele in care trebuie sa ajunga broscutele, iar dupa ce toate ajung in siguranta jocul trece la nivelul urmator. Dupa terminarea primelor cinci nivele gradul de dificultate al jocului scade urmaand ca acesta sa creasca din nou dupa alte patru nivele terminate.

Tot jocul se joaca doar prin intermediul unui joystick, fiecare miscare a joystickului in oricare din cele 4 parti reprezentand o saritura efectuata de broscute.

Pentru a duce un nivel la capat este nevoie sa evidati o multitudine de situatii, fapt ce face din acest joc sa nu fie unor considerat prea usor. Situatiile ce trebuiesc evitate sunt: – lovirea de catre un vehicul, saritura direct in apa raului, sarituri pe serpi sau pe crocodili cu gura deschisa, intrarea intr-o casuta invadata de crocodili, pierderea a prea mult timp pe carapacea unei broaste testoase care urmeaza sa se scufunde, plutire pe oricare dintre obiecte in afara ecranului, intrarea intr-o casuta deja ocupata, sarituri in tufisuri sau in lateralele casutei, expirarea timpului alocat pentru completarea misiunii.

Ca mai toate jocurile de succes ale acelor vremuri Frogger a fost portat oficial pe multe console, dar cum fenomenul de piraterie a luat nastere odata cu crearea primelor jocuri, au aparut si o serie de clone. Atari a fost printre primele console de la acea data care au primit portarea jocului pentru diferitele sale console: Atari 2600 , Atari 8 bit, Atari 5200, urmand Comodore 64, VIC-20. Dintre clone amintim “Froggy” destinat calculatoarelor personale ZX Spectrum, si “Hopper” pentru BBC Micro, si Acorn Electron.

Ceva mai recent in 1997 au fost publicate si variante noi pentru PC cu sistem de operare Windows si pentru Play Statation 1, varianta pentru PC inregistrand vazari de peste 1.000.000 in numai 4 luni. Anul urmator au urmat portarile noi pentru SEGA MegaDrive/Genesis si SNES (Super Nintendo). Exista de asemenea si o varianta pentru telefoanele mobile care pot rula aplicatii de tip Java, iar in 2006 a aparut si portarea oficiala pentru Xbox 360.

Desi jocul arcade nu a cunoscut multe episoade noi sau upgrade daca le putem numii asa, variantele destinate utilizatorilor casnici au primit numeroase noi titluri dealungul vremii, printre care amintim:

Frogger 2: Swampy’s Revenge (2000)

Frogger: The Great Quest (2001)

Frogger’s Adventures: Temple of the Frog (2001)

Frogger Advance: The Great Quest (2002)

Frogger Beyond (2002)

Frogger’s Adventures 2: The Lost Wand (2002)

Frogger’s Journey: The Forgotten Relic (2003)

Frogger’s Adventures: The Rescue (2003)

Frogger: Ancient Shadow (2005)

Frogger: Helmet Chaos (2005)

Frogger Puzzle (2005)

Frogger’s 25 Anniversary (Xbox 360) (2006)

Frogger 25th, Frogger Evolution (mobile game) (2006)[9]

My Frogger Toy Trials (Nintendo DS) (2006)

Frogger Launch (2007)

Frogger 2 (Xbox 360) (2008), the third game to call itself “Frogger 2”, for Xbox Live Arcade

Frogger Returns (Wii/PlayStation 3) (2009)[10]

Frogger Beats ‘n’ Bounces (2008)

Frogger Inferno (iOS) (2010)

Frogger (Windows Phone) (2010)

Frogger 3D (Nintendo 3DS) (2011)

Frogger Decades (iOS) (2011)

Frogger Free (iOS) (2011).

Putem spune in concluzie, ca desii generatiile de jucatori mai vechi predau stafeta catre noua generatie, o parte din mostenirea acestora se transmite intact prin pastrarea vechilor valori originale care sunt puncte de plecare pentru crearea de jocuri noi in pas cu cerintele actuale.

Pentru cei nostalgici oferim posibilitatea de a juca in sectiunea site-ului nostru de jocuri clasice online: Frogger clasic online