Dragon Bruce Lee Story un joc atipic

Dragon: Bruce Lee Story este un joc SNES bazat oarecum pe filmul cu acelaşi nume care prezintă viaţa celebrului maestru de arte martiale pe nume Bruce Lee, unul dintre personalităţile legendare ale istoriei noastre contemporane. Cu toate că jocul în sine nu urmăreşte mai deloc  faptele aşa cum se desfăşoară acestea în cadrul fimului, faima şi popularitatea numelui de Bruce Lee sunt o rampă de lansare perfectă.

Lansat în anul 1995 jocul a atras mai mult critici decât ovaţii intrucât a fost considerat de la bun început un “fiasco”, lucru ce s-a datorat în mare parte faptului că modul de luptă este contruit oarecum simplist raportat la valoarea şi calităţile marţiale excepţionale ale personajului din viaţa reală. Astfel criticii vremii au considerat de cuviinţă că acest titlu s-ar încadra mai degrabă în categoria “beat em up” comparative cu un “fighter” adevărat, iar această pledoarie este sustinută oarecum şi de faptul ca jocul Dragon Bruce Lee Story nu are îndeajuns de multe combinaţii de lovituri speciale sau “combo hits” aşa cum ne-am aştepta în mod obişnuit cu toţii.

O altă caracteristcă care vine să umbrească la randu-i oarecum prestigiul acestui titlu îl reprezintă faptul că, la selectarea modului “la dublu” sau “vs”  vom avea o luptă intre Bruce Lee si Bruce Lee, jucătorii deosebindu-se doar prin culoarea pantalonilor. Mulţi probabil şi-ar fi dorit să aibă posibilitatea de a alege ca şi personaj unul dintre oponenti sau “big boss(i)” întâlniţi pe parcursul jocului.

Bruce-Lee-game-1

Modul “Story” reface pe alocuri firul narativ aşa cum se defăşoară acesta pe parcursul filmui şi anume Bruce se lupta cu marinarul din Hong Kong, urmează apoi confruntarea cu bucătarii din restaurantul chinezesc, precum şi lupta cu un binecunoscut maestru de arte martiale.
În cadrul jocului personajul principal dispune de 3 vieti, iar în momentul în care le-aţi epuizat pe toate contrar asteptărilor nu veţi fi întampinat de ecranul specific cu “Game Over” ci putem spune că cea mai mare provocare deabia acum urmează, întrucat Bruce se va confrunta cu “Fantoma” , un samurai în armura de o statură impresionantă ce reprezintă defapt personificarea fricii lăuntrice care il macină pe eroul nostru şi care îl urmăreşte aşa cum reiese din film la fiecare pas.

Bruce-Lee-game-3

Şansele de a învinge “Fantoma” tind aproape spre zero, însă nu pot să nu remarc originalitatea creatorilor jocului, prin intercalarea acestui ultim pas decisiv intre viaţa şi moarte în cadrul finalului, atunci când oricare dintre noi ne-am fi aşteptat ca totul să se încheie. Cu toate acestea, raza de speranţă ce se conturează firav este defapt doar o răsucire si mai adâncă a cuţitului în rană, întrucât Fantoma este defapt nimeni altul decat Big Boss-ul  pe care Bruce îl va întâlni şi la finalul jocului.

Personal nu subscriu criticii conform careia jocul este prea simplu si lipsit de elemente spectaculoase întrucat mie mi-a plăcut, iar despre simplitatea sa daţi-mi voie să am marii dubii, întrucat la o primă încercare am irosit toate cele 3 vieţi disponibile fară a reuşii măcar sa trec de primul adversar.

Cu toate că lipsesc câteva intrigii destul de importante din cadrul filmului, scenele cinematice prezente între planşele de joc reuşesc să ţeasă un scenariu destul de bun.

Jocul a fost portat ulterior atât pe Sega Genesis cât şi pe Atari Jaguar, însă întrucât sunt fan Nintendo prefer varianta “originală” SNES Dragon: Bruce Lee Story

În încheierea acestui articol doresc să îmi exprim profunda bucurie datorită faptului că am descoperit acest joc chiar foarte interesant aş spune, la mult timp după lansarea sa cei drept, care însă a reuşit să trezească o parte din amintirile serilor în care vedeam un film de arte martial cu Bruce Lee la televizor.