Donkey Kong

Primul joc Donkey Kong  din seria cu acelasi nume apare in varianta de cabinet tip arcade in anul 1981, timp in care industria jocurilor video incepe sa prinda contur. Este produs de binecunoscuta companie japoneza Nintendo, fiind un deschizator de drumuri in sfera jocurilor de platforma intrucat actiunea sa, presupune tocmai manevrarea personajului principal printr-o serie de platforme, acesta fiind nevoit sa evite in acelasi timp diferite obstacole fie prin sarituri fie prin strecurarea sa cu mare maiestrie pe dedesubtul acestora, pentru ca in final sa cucereasca cel mai inalt punct, lacasul lui DK.donkey kong arcade cabinet

Un lucru inedit, care da o deosebita importanta acestui titlu este debutul lui “Jumpman” cel care mai tarziu va deveni sub numele de “Mario” cel mai cunoscut si indragit  personaj din intreaga istorie a jocurilor video.

Revenind insa la Donkey Kong, trebuie sa mentionam ca acesta este de fapt o gorila imensa care a rapit o fata pe nume Pauline si pe care o tine prizoniera, incercand in acelasi timp sa-l impiedice pe iubitul acesteia, pe Jumpman, sa o elibereze aruncand asupra lui tot felul de obiecte ce se rostogolesc pe scarile ce duc in varful platformei, locasul in care trebuie sa ajunga Jumpman.

Din gama titlurilor arcade disponibile la acea data trebuie amintit faptul ca Donkey Kong nu era unul usor de parcurs si cu atat mai mult dus pana la nivelul final intrucat necesita o atentie sporita, rabdare si o sincronizare perfecta a sariturilor, fapt ce nu putea survenii decat dintr-o atenta observare a modului in care se succed obstacolele aruncate.

Pe langa principala misiune si anume ce de salvare, vi se ofera si posibilitatea de a obtine punctaj prin competarea fiecarui nivel in parte, sarituri peste obiecte, distrugerea de obstacole cu ajutorului unui super ciocan, colectarea de diferite item-uri precum palarii si altele, cel mai probabil acestea apartinand lui Pauline.

donkey kong level 1Setarile originale faceau, ca la un numar de fiecare 7000 de puncte scor atinse jucatorul sa primeasca inca o viata,  acest scor insa se putea modifica prin intermediul unor modificari spre alte valori in functie de dorinta operatorului salii de jocuri.

Actiunea se desfasoara pe parcursul a patru nivele , fiecare dintre acestea fiind cu 25 de metri mai inalt decat precedentul, astfel primul nivel este alcatuit din platforme suprapuse si care comunica prin intermediul unor scari, a caror inaltime este de 25 metri, ultimul nivel ajungand la inaltimea de 100 de metri.
Pe parcursul acestor nivele  “Jumpman” va trebuii sa urce diferite scari si se fereasca sarind peste obstacole precum, butoaie de lemn sau de ulei, portiuni cu foc rezultate din coliziunea butoaielor de ulei cu alte materiale, sa merga pe scari rulante pline la randul lor de obstacole formate din blocuri de ciment, sa foloseasca diferite lifturi si sa se fereasca de mingii de foc si alte obiecte care sar aleatoriu si imprevizibil iar in ultimul nivel pe langa evitarea tutoror aceste obstacole va trebuii sa scoata suruburile care sustin platforma inalta pe care se afla Donkey Kong.Acesta lucru va duce inevitabil la prabusirea gorilei iar Jumpman se va regasii in bratele iubitei sale.

Donkey Kong este printre altele si unul din primele jocuri cu o poveste narativa exprimata prin intermediul diferitor animatii de prezentare care il introduc pe jucator in pielea personajului facandu-i cunoscute o serie de aspecte ale viitoarei misiuni.
In cazul in care reusiti sa terminati toate plansele actiunea porneste din nou insa cu un nivel ridicat al gradului de dificultate.

Donkey Kong JuniorIn anul 1982 apare “Donkey Kong Jr.” in varianta arcade si care aduce o continuare a povestii din primul episod. De aceasta data DK este prizonierul lui Mario, personajul prinicipal fiind intruchipat acum de DK Junior care are misiunea de a-si salva tatal. Jocul are tot patru nivele, primele doua fiind ceva mai usoare si constand doar in escaladari pe liane sau sarituri pe diferite platforme, incepand cu cel de-al treilea nivel lucrurile se complica ceva mai mult, pentru ca in ultima plansa dificultatea sa fie foarte mare, Junior trebuind sa urce pe diferite liane pentru a descuia mai multe incuietori cu ajutorul unor chei, Mario de aceasta fiind cel ce trimite in intampinarea sa tot felul de animale pentru a-l impiedica.

Doi ani mai tarziu apare “Donkey Kong 3”, care insa, are o structura total diferita fata de episoadele precedente, inclinand mai degraba catre un shooter cu planse repetitive in care trebuie sa protejati diferite flori de catre insectele invadatoare, Donkey Kong aparand si el suspendat intre doua liane. Pentru a termina o plansa trebuie fie sa omorati toate insectele, fie sa-l impingeti pe DK prin folosierea unui spray antiinsecte cat mai sus.

Donkey Kong NESCa mai toate jocurile vremii, seria Donkey Kong a primit la randui portari pe cele mai importante console existente pe piata la vremea respectiva ca de exemplu NES – Nintendo Entertainment System  (cunoscut si sub numele de Famicom in Japonia), Atari 2600, Atari 7800 si XE. Portarile originale destinate consolelor Nintendo sunt disponibile chiar si in zilele noastre prin intermediul serviciului download pentru “virtual console” de la Wii

Pentru nostalgicii care insa nu au posibilitatea de a juca aceste titluri clasice pe una din consolele amintite mai sus avem un remake portat pe platforma flash pe pagina noastra de jocuri clasice online.

O alta modalitatea de a va bucura de titlurile ce faceau furori in urma cu peste doua decenii, o constituie si emulatoarele de tip MAME, NES etc.

Nu ratati articulul nostru dedicat noii serii de jocuri Donkey Kong Country, ce aduce cu sine o abordare cu totul noua si care se v-a bucura de un succes nebun inca de la debut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *