Donkey Kong Country, unul dintre jocurile clasice de top pentru SNES

Donkey Kong Country este un joc de platforma dezvoltat pentru consola Super Nintendo (SNES) aparut in anul 1994 si care se pare ca este cel de-al doilea cel mai bine vandut titlu pentru acest tip de consola. Dealungul anilor a mai primit si portari insa doar in cadrul consolelor dezvoltate de catre Nintendo, cum ar fi Game Boy Color si Game Boy Advance, iar mai tarziu si a aparut varianta virtual console pentru Wii.

Actiunea se intinde pe parcursul unui numar de 40 de stage-uri, in care Donkey Kong de data aceasta primeste rolul personajului pozitiv, el fiind nevoit sa recupereze proviziile de banane furate de catre crocodili Kremling. In aceasta aventura minunata Donkey Kong nu porneste singur la drum ci va fi insotit de catre nepotul sau Didi. Cei doi vor cutreiera printr-o lume magica care isi schimba mereu infatisarea in ton cu succesiunea nivelelor, si vor fii nevoiti sa depasesca situatiile ivite fie innotand, fie gonind cu viteze fulgeratoare cu ajutorul unor cariucioare miniere,  sau lansandu-se dintr-un butoi intr-altul ca si cum ar fi proiectati dintr-un tun sau obligati fiind sa se catere si sa sara de pe o liana pe alta, ca sa nu mai vorbim de numarul mare de adversari carora vor trebuii sa le tina piept.

Pentru a-si invinge oponenti se pot folosii sariturile directe pe ei si rostogoliri sau in cazul lui Donkey Kong o lovitura mai speciala numita generic “Grandslam”. Cu toate acestea pe parcursul jocului se vor gasii si adversari ce nu pot fi invinsi prin aceste metode simple si vor trebuii utilizate diverse obiecte ce trebuiesc aruncate in ei cum ar fii butoaiele explozive sau veti fii nevoiti sa apelati la ajutorul altor animale, dificultatea jocului sporind odata cu avansarea spre stage-urile superioare.

Vom trece acum in revista bonusurile intalnite si cum pot acestea sporii sansele jucatorului si anume:DK start

– la colectarea unui numar de 100 de banane veti primi o viata in plus;

– adunand toate cele 4 litere care formeaza cuvantul K O N G veti primii de asemenea o extra viata;

– adunand tokenurile cu modele de animale veti avea posibilitatea de a acesa alte stage-uri bonus;

– descoperirea locatiilor secrete va aduce de asemenea sanse sporite de a primii vieti suplimentare sau alte item-uri.

In cazul in care jucatorul dispune atat de Donkey Kong cat si de Didi in acelasi timp, se poate alege care dintre acestia sa fie personajul principal, celalalt urmandu-l indeaproape. DK este mult mai puternic si deci va face fata adversarilor mult mai usor, iar Didi este mult mai agil si mai rapid calitati ce se completeaza perfectc cuplul format de cei doi, calitati care se vor dovedii absolut necesare in locuri specifice. Pentru unele zone mai greu accesibile se poate folosi o miscare destul de interesanta si anume, Donkey Kong il va arunca pe Didi ca pe o minge spre locul vizat, dupa care il va urma indeaproape. Pentru a trece insa peste anumite obstacole si pentru a-si asigura victoria impotriva unor dusmanii mai greu de invins cei doi vor apela la ajutorul unor animale prietenoase pe care le vor elibara din custile lor sub forma unor lazi din lemn. Prietenii celor doi sunt dupa cum urmeaza: rinocerul Rambi, broasca Winky, papagalul Squarks, strutul Expreso si pestele spada Enduarde.

Modalitatile de joc sunt doua la numar si anume “single player” si “multiplayer”. Referitor la modul single player raman valabile cele relatate mai sus, urmand a ne oprii putin asupra modului “multiplayer”.

Acesta aduce la randuDk and Didil sau alte doua optiuni: “contest” si “team”. Selectarea “contest” ofera posibilitatea de a controla mai multe personaje acestea intregandu-se prin stabilirea unor timpi cat mai mici necesari terminarii nivelelor. Daca se alege “team” cei doi jucatori isi aleg unul dintre cele doua personaje principale in care unul conduce, iar cel de-al doilea il urmeaza dar in mod pasiv, urmand ca in momentul in care cel ce joaca isi pierde o viata sau se hotaraste sa fie inlocuit, cel de-al doilea sa continue aventura.

Cele patruzeci de nivele sunt de fapt diverse locatii insirate pe mai multe harti iar distanta dintre aceste nivele este parcursa de personaje controlat pe harta de catre jucator, nivelele deja parcurse fiind marcate printr-un personaj din familia de gorile Kong, iar cele nejucate reprezentate de catre crocodili Kremling. Fiecare harta in parte are propiul boss, care trebuie invins pentru a putea calatorii inapoi catre harta insulei principale, lucru ce poate fi oarecum ocolit daca il veti intalnii pe Funky Kong de la care puteti imprumuta un avion.

DK screensIn toata aceasta aventura DK este ajutat si de alti membri cum ar fi Cranky cel care ofera informatiile necesare, Candy cel care este responabil cu checkpoint-urile unde salvati progresul dintr-un nivel si de unde ve-ti reporni in cazul in care va pierdeti una din vieti.

Ultimul nivel se desfasoara pe nava piratilor “Gangplank Galleon” unde isi are locasul conducatorul armatei reptilelor Kremling pe numele sau King K. Rool care are in stapanire acum proviziile de banane ale lui DK. Infrangerea acestuia aduce dupa sine incheierea jocului, DK recuperandu-si intreaga gramada de banane si gloria de alta data.

Campania de marketing pentru acest produs a fost sustinuta si prin intermediul unei casete video cu o durata de 15 minute distribuita impreuna cu revista Nintendo Power, care cuprindea un reportaj cu extrase din productia jocului, filmari din cadrul sediului central american al Nintendo si cateva informatii provenite de la cei ce au apucat sa testeze jocul inainte de lansare si care oferea cateva indicatii cu privire la bonusurile ascunse si alte cateva “smecheri” ce pot fi facute, precum si o serie de precizari cu privire la inovatiile grafice ce au contribuit la dezvoltarea jocului, punctand totodata faptul ca jocul este disponibil numai pentru consola Super Nintendo pe 16 biti in detrimentul rivalilor de la Sega care se bucurau de procesoare pe 32 de biti mai avansate din punct de vedere tehnologic. Catre sfarsitul casetei gazda interviului deschide o usa din cadrul sediului Nintendo si apar cateva secvente in care mai multe persoane testeaza o versiune preliminara a jocului “Killer Instict“. Sa fi fost un lucru intentionat in genul “sneak preview” sau doar un accident, intrebarea ramne valabila.

SNES-IN-DONKEY-KONG-COUNTRY-5-GAME-CRATE-PROMO-BOX-1

Mentionez ca numarul de vanzari a fost de peste 9.000.000 de copiii vandute iar ceva mai tarziu a fost comercializat la pachet cu consola SNES, asa cum putem observa ca se intampla si astazi cu tiltluri de succes pentru console noi gen PlayStation 3 sau Nintendo Wii.

A primit diverse premii printre care in anul aparitei sale, “Cel mai bun joc SNES” ,  “Cele mai bune animatii” si premiul “Cel mai bun joc al anului”.

Fiind atat de bine primit de catre public bineinteles ca au existat si continuari pe parcusul anilor urmatori: “Donkey Kong Country 2 ” si 3, o varianta pentru Nintendo 64, si DK Country Returns pentru Wii.

Pentru cei care nu au o consola Nintendo exista posibilitatea de a juca titlurile destinate acestor console prin intermediul emulatoarelor iar pe site-ul nostru in categoria jocuri online gasiti o varianta flash foarte haioasa de Donkey Kong joc online.

Pentru cei carora le place sa vizioneze un game play sau un walkthrough mai jos gasiti exact ceea ce cautati:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *