Contra – un shooter clasic de succes

“Contra” a aprut in anul 1987 si este un veteran in clasa jocurilor clasice de actiune cu impuscaturi oferit pentru intaia oara in varianta cabinet arcade ce functiona cu monezi destinat salilor de jocuri video Jocul este publicat si dezvoltat de compania Konami.

Contra arcade printscreenActiunea este de tip side scrolling 2D, ceea ce inseamna ca personajele se deplaseaza orizontal de la stanga la dreapta, dar are si planse in care acestea sunt vazute din spate miscandu-se ca intru-un labirint in stil 3D, in partea superioara a ecranului aparand de aceasta data o harta ce indica pozitia precum si un ceas care numara in sens invers acesta afisand timpul ramas pentru finalizarea misiunii. Fiecarei planse labirint ii urmeaza un alt stage gen 3D, in care personajele aflate intr-o incapere din interiorul unei baze trebuie sa distruga mai multi senzori intermitenti pana a ajunge si a distruge senzorul principal.

Jocul ofera doua moduri: single player si double player (la dublu cum ar zice romanii), personajele principale sunt reprezentate de doi luptatori din cadrul fortelor de comando porecliti “Mad Dog” si “Scorpion” care sunt trimisi sa neutralizeze organizatia terorista “Red Falcon” ce planuieste sa isi extinda influenta la nivel global.

Contra a rulat atat in Japonia si SUA dar si pe continentul european, povestea sa insa este putin modificata in functie de continent si de platforma pe care ruleaza. Varianta arcade se inscrie perfect in descrierea mentionata mai sus in timp ce varianta pentru consola Nintendo (NES – Nintendo Entertainment System) publicata in Statele Unite aduce o abordare noua, actiunea jocului presupunand ca are loc undeva in viitor in anul 2633 intr-un arhipelag numit “Galuga” undeva prin aproprierea Noii Zeelande, iar organizatia terorista este inlocuita de o specie invadatoare extraterestra.

contra playPersonajul pricipal este echipat standard cu o pusca mitraliera cu munitie infinita. Acesta poate executa sarituri si trage focuri de arma in acelasi timp. Directia de tragere poate fii in toate cele patru directii precum si in diagonal. Este de ajuns un singur glont din partea inamicilor pentru jucatorul sa-si piarda viata si eventual arma daca aceasta este una de tip upgrade revenind in joc cu o viata noua in limita creditului introdus dar cu arma standard.

In cazul selectarii jocului la dublu este nevoie de o coordonare foarte buna intre jucatori intrucat personajele sunt impreuna pe ecran si nu este indicat ca unul sa ramane cu mult in urma deoarece il v-a tine si pe celalat in loc. Daca se va folosii o coordonare buna, experienta jocului in doi cu siguranta va aduce mult entuziasm. Contra este un titlu apreciat tocmai pentru acest lucru, intrucat la data lansarii sale erau putin jocuri care sa ofere modul “2 players”

De exemplu in varianta pentru Europa numita “Gryzor” daca se opteaza pentru joc in doi, doar un singur jucator va avea juca efectiv, celalalt asteptand pana cand primul isi pierde una din vietii, continuand apoi din locul in care s-a oprit primul. Variantele Gryzor au fost disponibile pentru “calculatoarele” existente la acea data si anume Comodore 64 sau C64 cum era cunoscut la noi, ZX Spectrum, Armstrad CPC, sau varianta IBM PC pentru continentul Nord American.

Armele disponibile sunt in numar de patru si pot fi obtinute tragand in capsulele zburatoare, in anumiti senzori sau chiar in gardienii imbracati in rosu in plansele de tip labirint 3D.

Upgrade-urile tipului de “foc” (gloante, etc) sunt reprezentate de simboluri sub forma literelor avand atasate aripi de vultur. Acestea sunt dupa cum urmeaza:

machine gun (mitraliera cu foc automat chiar si cand butonul de actionare nu este apasat);

cluster shoot

laser gun (trage cu fascicule de energie laser);

spread gun (trage cinci proiectile odata acestea departandu-se unul de altul pe masura ce se indeparteaza );

rapid fire (sporeste viteza gloantelor);

barrier (invincibilitate temporara, personajele pot inainte prin focul adversarilor fara a-si pierde vreo viata);

CONTRA- NESIn varianta pentru NES, Konami a adus o serie de modificari care faceau diferenta intre acesta si variantele arcade. De exemplu, structure jocului in variant NES numara un total de 8 planse vs 10 cate erau disponibile in variante arcade. Nivele de tip labirint 3D au devenit la randul lor liniare, fiind eliminate harta si ceasul din partea de sus a ecranului, apar capcane noi pe parcurs cum ar fi mortiere, ziduri cu tepi de otel, puturi forate fara fund. Upgrade-uri armelor sunt toate disponibile insa apare un nou upgrade denumit “Special” a carui folosire elimina toti inamicii prezenti de pe ecran in momentul folosirii sale.

Un lucru deosebit la aceasta varianta il reprezinta posibilitatea introducerii unui cod tip “cheat” chiar inainte sa ruleze demo-ul introducerea acestuia oferind jucatorului un bonus in numar de 30 de vieti. Codul trebuie introdus fie in timpul in care coboara imaginea sau dupa ce imaginea a coborat complet. Codul introdus era diferit in funtie de titlul jocului produs de Konami insa a devenit extrem de cunoscut datorita titlului care face si obiectul articolului nostru. Acest cod secret consta intr-o secventa de apasari a butoanelor de pe controlerul (maneta) de NES si anume “↑↑↓↓← →← →BA” (sus, sus, jos jos, stanga dreapta, stanga dreapta, butonul B, butonul A) in cazul Contra.

Contra FamicomIn Japonia varianta destinata Famicom (Famicom sau Family Computer este denumirea consolei NES in Japonia) aducea in plus fata de versiunea NES datorita unui controler de memorie custom, animatii noi ale grafici de fundal, precum si posibilitatea introduceri de noi coduri secrete ce permiteau direct alegerea unui nivel anume, sau vizionarea unui clip imediat dupa ce rula ecranul cu prezentarea celor ce au participat la crearea jocului, in genul genericului pe care il vedem la finalul filmelor.

Varianta NES pentru Europa a rulat cu numele de “Probotector” personajele jocului precum si o parte din restul soldatilor fiind redesenati in ipostaza unor roboti datorita legilor din Germania care interziceau comercializare de jocuri video violente minorilor, urmate fiind mai apoi de portari pentru SNES, Sega Mega Drive, Gameboy, DOS etc.

Ceva mai tarziu in 2002 versiunea originala arcade a fost portata pe PlayStation 2 si Xbox Live Arcade

Episoadele viitoare ale colectiei vor purta toate numele de Contra pastrand personajele originale, acestea insirandu-se dupa cum urmeaza:

-Super Contra pentru arcade, NES, DOS, Amiga;

-Operation C – doar pentru Game Boy;

-Contra 3: – The Alien Wars in variantele pentru SNES si Game Boy;

-Contra: Hard Corps pentru Sega Mega Drive;

-Contra Legacy of War aparut in 1996 destinat consolelor PlayStation si Sega Saturn urmat de The Contra Adventure in 1998 doar in varianta pentru PS;

-Contra Shatered Soldier aparut in 2002 si Neo Contra 2 ani mai tarziu destinate PlayStation 2;

-Contra 4 pentru Nintendo DS’

-Contra Rebirth in 2009 pentru WiiWare;

Pentru cei ce doresc sa rememoreze sau sa incerce pentru prima senzatiile oferite de un joc clasic Contra mentionam ca acesta este disponibil in sectiunea jocuri online.