CEMU – primul emulator pentru Wii U

CEMU este un proiect care şi-a propus să reuşească un lucru la care mulţi nu s-ar fi aşteptat şi anume realizarea unui emulator PC pentru recent lansata consolă Wii U de la Nintendo. O primă versiune a acestui emulator a fost disponibilă pentru download încă din luna octombrie 2015, însă după cum era de aşteptat seria lungă de bug-uri, crash-urile frecvente dar şi o serie de lipsuri dealtfel normale în cadrul unei prime versiuni a acestui proiect îndrăzneţ a făcut ca acest emulator să treacă oarecum pe sub radar în rândul internauţilor. Un articol recent  publicat pe site-ul de profil GameZone cu doar câteva zile în urmă a provocat însă un val uriaş în randurile “profanilor” dacă mă pot exprima aşa, prezentând, o înregistrare postată pe Youtube  în care este redat un game play de aproximativ 7 minute pentru Super Mario Kart 8 jucat pe PC prin intermediul emulatorului CEMU la o rezoluţie uimitoare de 8K.

Vorbim bineînţeles de o versiune a emulatorului Wii U mult îmbunătăţită ce a suferit foarte multe modificări, corecturi şi adaosuri dealungul celor peste 35 de revizii la care a fost supus, astfel că la data curentă deşi offcial emulatorul se regăseşte oarecum tot în faza experimentală rulează cu success o serie destul de stufoasă de jocuri dedicate consolei Nintendo.

Posesorii de Wii U se întreabă probabil, cum reuşeşte emulatorul să redea funcţionalitatea controlerelor (manetelor) ceva mai sofisticate ale acestui model de consola.  Ei bine pentru moment, aceasta se rezumă la portarea funcţiilor oferite de GamePad (DRC), a Pro Controller-ului, şi a Controller-ului Clasic. Touch-ul GamePad-ului este preluat de butonul stang al mouse-ului în timp ce funcţionalitatea Gyroscopică de butonul drept cu menţiunea că vorbim de emulare incompletă în acest ultim caz.

Emulatorul CEMU este perfect compatibil cu procesoarele grafice oferite de NVIDIA si AMD, însă în cazul celor produse de  INTEL  sunt raportate o sumedenie de glitch-uri care fac acestă combinaţie indizerabilă.

Cerinţele de sistem pentru ca CEMU să ruleze sunt dupa cum urmează:

Windows 7 pe 64 biti sau versiuni superioare (8, 10)

OpenGl 4.1

Ram: cel putin 4GB, recomandarea este de la 8GB in sus

Microsoft Visual C 2015 redistributable

De menţionat că nu există versiune pentru 32biţi (x86), iar dezvoltatori proiectului nu sunt interesaţi de aceasta nici în viitorul apropriat după cum regăsim această informaţie pe pagina oficială CEMU

Mai jos puteţi urmării şi voi clipul postat online dedicat rulării Super Mario Kart 8 pe un PC în configuraţie I7-6700k cu un GTX 1080Ti