Cele mai populare emulatoare de jocuri retro pentru Android

Astăzi ne vom îndrepta atenţia către o secţiune specială dedicată jocurilor video pentru dispozitivele mobile şi nu mai, care rulează sistemul de operare Android. Vorbim aşadar despre o secţiune poate mai puţin cunoscută unora dintre utilizatori, dar care face posibilă rularea jocurilor retro destinate exclusive consolelor de jocuri, direct pe telefonul, tableta sau chiar televizorul cu Android.

În cazul în care aflaţi despre aşa numitele emulatoare de jocuri în premieră prin parcurgerea articolului de fată, dorim să vă informăm că vorbim despre o serie de programe (aplicaţii) care fac posibilă rularea unor jocuri construite special pentru anumite dispozitive hardware- gen Playstation, Nintendo64, Sega MegaDrive, SNES etc.- pe dispozitive hardware terţe , respectiv Android, în cazul nostru, aestea reuşind “să păcălească” jocul (ROM-ul ) astfel încât acesta să “pornească” şi deci să poata rula în afara dispozitivului pentru care a fost creat . Aşadar în cazul telefoanelor şi tabletelor de exemplu, locul televizorului este luat de display-ul de dimensiuni reduse, iar în loc de clasicul joystick cu fir, utilizatorii pot folosii touch-ul sau în unele cazuri chiar gamepad-uri şi tastaturi de generaţie nouă, compatibile cu astfel de dispozitive ce rulează Android folosind conectivitatea oferită de Bluetooth, Wifi sau microUSB.

Sa începem aşadar trecerea în revistă pe categorii a acestor emulatoare considerate de împătimiţii jocurilor clasice drept un soi de mană cerească  în cadrul acestui segment.

2600.emu

Este o aplicatie ce emulează perfect consola Atari 2600, astfel că titluri precum: Centipede, Space Invaders, Breakout, Pac-Man şi multe altele vin să ofere o experineţă clasică originală. Printre cele mai importante caracteristice ale 2600.emu enumerăm: sunetul pe 8 biţi care este redat perfect, cursivitatea  jocurilor pe orice dispozitiv care rulează versiuni de Android de la 3.0 în sus, în plus emulatorul oferind totodată şi posibilitatea utilizării de gamepad-uri ce pot fi conectate folosind atât conexiunea Bluetooth cât şi pe cea prin cablu oferită de portul microUSB.

2600.emu costa aprox 3 dolari si poate fi descărcat din PlayStore accesând acest următorul link: Download 2600.emu

Snes9x EX (varianta mobile a celebrului emulator Super Nintendo pentru PC)

Snes9x este cunoscut printre internauţi drept unul dintre cele mai populare programe de tip emulator care fac posibilă rularea jocurilor destinate consolei Super Nintendo direct pe PC-uri, iar varianta pentru Android a moştenit cu success acelaşi renume. Este bine de ştiut însă că dispozitivul ce urmează să ruleze această aplicaţie necesită un procesor  cu o frecvenţă de minim 1 GHz, dar ţinând cont că vorbim despre acest subiect  în 2017 nu cred ca acest fapt să mai reprezinte un impediment.  Snes9x EX oferă la rândui, utilizatorilor săi, opţiunea de folosii diverse tipuri de gamepad-uri externe, inclusiv modelul fara fir de la Nintendo Wii, astfel ca jocuri precum Super Mario World, Zelda,  Super Castlevania şi multe alte titluri de renume din vremea de success a anilor 90 pot fi de acum disponibile la purtător.

Snes9x Ex este un soft de tip opensource deci poate fi descărcat gratuit, urmând link-ul următor: Download Snes9x EX

AwePSX

AwePSx după cum indică însuşi numele este un emulator Android pentru consola PlayStation 1, un produs foarte bine construit care îşi îndeplineşte cu succes misiunea reuşind să redea perfect titlurile destinate PS1.  Acesta aduce cu sine un lucru inedit în privinţa titlurilor pe care le emulează oferind posibilitate jocului în reţea lucru, indisponibil pentru prima consolă din gama PlayStation la vremea sa, precum şi folosirea de cheat-uri folosite pentru a trişa astfel încât jocul să devină mult mai uşor de parcurs.

AwePSx este disponibil în două versiuni: free şi premium. Versiunea premium costa aprox 1dolar, însă diferenţele nu sunt chiar atât de mari comparativ cu ceea ce oferă variant gratuită. Pentru a rula în condiţii optime, AwePSx necesită minim Android 4.0.3, însă acest lucru este lesne de înţeles dacă aruncăm chiar şi numai o privire de câteva secunde asupra oricărui joc din categoria PS1, întrucat astfel de titluri au la bază grafică high definition care necesită o putere destul de mare de procesare. Printe cele mai de success jocuri destinate PS1 amintim aici: Tenchu 2, Driver, Spider Man, Tomb Raider 2, Final Fantasy 7, Resident Evil 2, şi Tony Hawks Pro Skater 2.

Descărcaţi AwePSx urmând link-ul urmator: Download AwePSx

 

MegaN64

MegaN64 este un emulator al consolei Nintendo 64, astfel că jocuri dintre cele mai celebre precum Mario Kart 64, Zelda – Ocarina of Time, Donkey Kong 64, Pokemon, si multe altele,  care pot fi numite pe bună dreptate promotoare ale tehnologiei 3D, devin de acum accesibile oricui. Cel mai îmbucurător lucru când vine vorba de MegaN64 îl constituie faptul că acesta este gratuit, fiind un concurent ce se bate la titlu de cel mai bun emulator Android pentru Nintendo 64 îndeaproape cu Mupen64+ care însă este disponibil doar contra cost dar care în fapt stă la baza dezvoltării Megan64- întrucât fiind un proiect opensource a fost modificat de câteva minţi luminate astfel luând naştere varianta derivată numită MegaN64.

Pentru a downloada cele 2 emulatoare în funţie de preferinţă vizitaţi urmatoarele link-uri: Mupen64+ sau MegaN64

Mame4droid

Mame4Droid este versiunea ce rulează pe Android a celebrului emulator Mame32 destinat PC-urilor şi care oferă posibilitatea celor ce au pierdut multe ore prin sălile de jocuri video să-şi aducă aminte de celebrele  Arcade-uri.  Personal arcade-urile m-au fascinat din totdeauna,  pentru mine reprezentând una dintre cele mai importante atracţii din timpul adolescenţei. Fac o paranteză aici si mărturisesc că în prezent sunt oarecum prins de ceva timp în realizarea unui astfel de cabinet de tip arcade, cei drept de dimensiuni mai mici dar care să ofere acelaşi feeling autentic când vine vorba de jocuri precum Street Fighter 2 , Mortal Kombat 2 sau preferatul meu Punisher.

Întrucât vorbim de jocuri Arcade era oarecum de aşteptat că Mame4droid să oferă posibilitatea de a se conecta la controlerele speciale cu joystick şi butoane multiple precum ION ICade dar poate utilize cu succes inclusive telecomanda Wiimote a Wii-ului de la Nintendo.

Mame4Droid poate fi descărcat din PlayStore aici: Mame4droid

Listă de emulatoare disponibile sistemului Android şi nu numai este mult mai lungă, astfel că există câte o soluţie dedicată fiecarei console clasice în parte, aşadar fie că sunteţi unul dintre cei care au avut parte de experinţa vremurile trecute trăind acele timpuri la propriu, fie că faceţi parte din noua generaţie de pasionaţi de jocuri video care doreşte să cunoască în detaliu titlurile care făceau vâlvă cu mult timp în urmă, avansul tehnologic oferă această posibilitate tuturor.