Air Buster – un space shooter RetroFantastic

 

Aero bustersNumele complet este de fapt: Air Buster : Trouble Specialty Raid Unit, sau ( Aero Blasters in alte regiuni ale globului ) a aparut in anul 1990 realizat fiind de compania Kaneco dar fiind distribuit sub licenta NAMCO. Initial a fost gandit ca un joc de tip “space shooter” realizat intr-o prima faza pentru cabinetele operate cu monezi de tip Arcade prezente in salile de jocuri electronice. Un an mai tarziu a devenit posibila achizitionarea acestuia si in varianta pentru consolele Sega.

Air buster logoImi amintesc ca am avut ocazia sa iau contact pentru prima oara cu acest joc undeva prin anul 1996 cand s-a deschis si prima sala de jocuri electronice in orasul meu. Personal eram obisnuit sa joc jocuri de “bataie” cum le numeam pe atunci in genul Street Fighter 2 , Mortal Kombat 2, Punisher etc, cele din clasa jocurilor cu avioane sau nave spatiale nu reprezentau o atractie deosebita pentru mine personal in acele vremuri. Dupa mai multi ani insa, in momentul in care piata de calculatoare sa dezvoltat si in tara noastra, iar conexiunea la internet incepea sa devina un lucru obisnuit, afland despre existenta emulatoarelor de tip MAME si posibilitatea acestora de a rula diferite ROM-uri, lucrurile au luat o intorsatura cu totul noua, si am redescoperit Air Buster.

air buster introJocul ofera posibilitate ca 2 persoane sa joace in acelasi timp inclusiv in varianta pentru consola, dar chiar si asa, se doveste destul de dificil de parcurs in anumite planse datorita supra aglomerarii ecranului cu tirurile de artilerie ale inamicilor. Cea mai buna strategie pe care majoritatea jucatorilor o folosesc in acest caz este focul continuu obtinut printr-o apasare continua a butonului de “fire”, intreaga atentie rasfrangandu-se asupra ghidarii avionului de lupta printre gloantele si rachetele trase de adversari.

Avionul de lupta controlat de jucator poate fi echipat cu una dintre cele 7 arme disponibile dupa cum urmeaza :

– doua lansatoare situate unul deasupra si altul dedesubtul avionului – acestea tragand in aceeasi directie

– tirul in spate tragand inapoi in diagonale.

– foc ce se raspandeste in 6 directii.

– rachete de tip homing care urmaresc tintele.

– celelalte arme disponibile se bazeaza deasemenea pe rachete unele cu cu actiune liniara, altele de tip homing.

air buster pase 1Pe parcus, exista si posibilitatea upgrade-ului puterii de tragere precum si folosirea unui scut in fata avionului., Cei mai avansati pot chiar sa-si indrepte atentia si catre colectarea de bonusuri exprimate prin intermediul semnului specific dolarului si anume “$”.

Sa facem referire acum la povestea din spatele jocului, asa cum este ea prezentata in scurta introducere ce ruleaza la inceput.

Asadar intreaga lume se afla in pericol de a fi complet anihilata de catre o grupare terorista formata din 6 unitati de elita. Doi eroi sunt trimisi in lupta contra acestora, este vorba despre, pilotii de vanatoare Holly si Mike. Acestia se vor confrunta cu o intreaga armata de forte aeriene inamice si dupa cum era de asteptat in cazul unui astfel de joc problemele se vor intensifica la finalul fiecarui nivel in parte, unde lupta va capata dimensiuni colosale. Folosesc aceasta exprimare oarecum grandioasa tocmai pentru a va face o idee asupra dimenisunilor boss-ului pe care v-a trebui sa-l invingeti.

air buster phase 2La vremea lansarii sale putem spune jocul afisa o grafica de exceptie si un sound foarte bun, lasand la o parte actiunea in sine, care de asemenea captiva imaginatia instantaneu. Singura critica pe care as aduce-o insa la adresa sa se refera la usurinta cu care iti poti pierde din vieti datorita supra aglomerari ecranului din cauza focului lansat de catre oponenti. Un alt lucru care sporeste dificultatea sa este dat de faptul ca dupa ce pierzi o viata, iti pierzi atat upgrade-urile dobandite cat si tipurile de arme disponibile anterior. In cazul planselor de joc superioare pierderea aramamentului upgradat va ingreuna la maxim misiunea si astfel v-a trebuii sa fiti cu mult mai perspice. In cazul in care acest scenariu are loc intr-o lupta impotriva boss-ului lucrurile devin si mai complicate, aproape imposibile de realizat.

Air buster boss 1Cu toate acestea exista si puncte slabe ce pot fii speculate, o serie de jucatori au descoperind anumite pozitii de stationare pe ecran de unde “boss”-i pot fi invinsi mult mai usor, focul expulzat de acestia evitand in general acele zone.

Ca o ultima remarca la adresa acestui joc pot spune ca pentru mine este un titlu care isi merita pe deplin incadrarea in categoria de jocuri clasice si sper sa isi gaseasca noi fani printer gamerii moderni ca sa ma exprim asa.

 

Mai jos puteti viziona un long game play realizat de cineva care chiar se pricepe la acest joc. Enjoy !